Вчені Національної академії наук України вимагають скасувати рішення Київської міської ради про надання дозволу ТОВ “Науково-виробнича фірма “Укрінвестбуд” на відведення земельної ділянки в охоронній зоні Музею народної архітектури та побуту для будівництва готельно-розважального комплексу та кінно-спортивного клубу.

Про це заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України , академік НАНУ Ганна СКРИПНИК.

“У п’ятницю науковці Академії наук, науковий персонал кількох гуманітарних інституцій та музею пікетуватимуть Київраду. Це буде попереджувальна акція, вдруге ми маємо намір вийти з пікетами, але вже більш серйозно закликавши громадськість Києва підтримати скасування рішення Київради”, - сказала вона.

Відео дня

За словами Г.СКРИПНИК, Національна академія наук вважає таке рішення Київради помилковим, прийнятим без урахування того, що запланована для надання в оренду на 25 років територія належить до охоронної зони музею. І, відповідно до чинного законодавства, є територією, на якій заборонено будь-яке будівництво, а тим більш зведення у специфічному етнографічному середовищі села ХІХ ст. урбанізованих висотних будівель, які не вписуватимуться в характер експозиції, а також знівелюють самі цілі музею.

В Академії наук вважають, що спорудження такого масштабного спортивно-розважального комплексу, включаючи котельню з димовими трубами, автостоянку на 600 місць та інші “індустріальні” атрибути, може завдати невиправної шкоди не лише візуальному сприйняттю історико-архітектурних пам’яток музею, його унікального етноландшафтного середовища, а й справі їх подальшого збереження. Реалізація такого масштабного проекту буде грубим порушенням світових норм збереження національно значущих осередків культури, затверджених в положеннях ЮНЕСКО, наголошують вчені.

Г.СКРИПНИК зазначила, що запорукою забезпечення охорони і розвитку музею має стати реалізація постанови Верховної Ради України від 21 квітня 2005 року, якою рекомендовано надати музею статус Національного музею-заповідника народної культури України, вирішити питання належного фінансування забезпечення його пам’яткоохоронної, дослідницької та реставраційної діяльності.

Невідкладного рішення вимагає також питання про надання заповідного статусу етноландшафтному середовищу навколо музею. У зв’язку з цим у Національній Академії наук України вже підготовлені матеріали для погодження й затвердження в установленому порядку.