Представники демократичних сил у Київській міській раді – депутати від БЮТ, “Нашої України” та Блоку Віталія Кличка - заявили про свій вихід зі складу робочої групи з перевірки відповідності рівня тарифів на житлово-комунальні послуги розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво, оскільки вважають свою роботу завершеною. Згідно з висновками робочої групи, тарифи в столиці максимально можна підвищити в 1,7 разу.

Про це повідомили сьогодні на прес-конференції в УНІАН лідери фракцій, що ввійшли до складу міжфракційного об’єднання “Демократичний Київ”: голова фракції БЮТ Тетяна МЕЛІХОВА, “Нашої України” - Дмитро АНДРІЄВСЬКИЙ та співголова фракції “Блок Віталія Кличка” Володимир БОНДАРЕНКО.

За їхньою інформацією, завтра має відбутися засідання робочої групи, на якому планується підбити підсумки на підставі висновків підгруп та виробити остаточні висновків щодо правильності нарахування тарифів на житлово-комунальні послуги в столиці.

Відео дня

Д.АНДРІЄВСЬКИЙ поінформував, що представники опозиції завтра не братимуть участі в цьому засіданні. При цьому він наголосив: “Ми не самоусуваємося. Ми зробили всю роботу, дали економічно обгрунтовані висновки, довели, якими є економічно обгрунтовані тарифи. Наших аргументів не чують”.

Т.МЕЛІХОВА, у свою чергу, заявила, що висновки робочої групи є єдиними, і вони були оприлюднені на сесії Київради 25 січня. А те, що весь склад робочої групи не проголосував за ці цифри, вони пояснила тим, що три четверті робочої - це саме структури виконавчої влади і депутати від промерської більшості.

За словами Д.АНДРІЄВСЬКОГО, наступним кроком опозиції в Київраді буде пропозиція знову винести на наступну сесію, 8 лютого, проект рішення щодо скасування нововведених тарифів і відповідних розпоряджень.

В.БОНДАРЕНКО у свою чергу додав, що робоча група не отримала для своєї роботи ряд необхідних найважливіших документів, що значно ускладнило її роботу, зокрема, довелося робити розрахунки, виходячи із загальних показників економічної діяльності служб. Не було надано температурний графік роботи мереж “Київенерго”, на підставі якого кияни могли б звернутись до суду щодо неякісних послуг із опалення.

За словами В.БОНДАРЕНКА, тарифи були механічно підвищені в 3,4 разу просто виходячи зі старих тарифів. Він наголосив, що це грубе порушення постанови Кабінету міністрів, яка вимагає встановлення квартплати по кожному будинку окремо.

Він ще раз підкреслив, що згідно з висновками робочої групи, в Києві тарифи на всі послуги в системі ЖКГ максимально можуть бути підвищені в 1,7 разу.

“Але це не обов’язково одразу. Це можна вводити поступово, компенсуючи частину коштів з інших джерел, аніж кишені киян. Влада пішла тільки через громадян” – додав при цьому В.БОНДАРЕНКО.

Водночас він прогнозує, що завтра на засіданні робочої групи частина депутатів, яка підтримує мера Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, може запропонувати “пониження тарифів” в 1,9 разу. Але при цьому він ще раз звернув увагу, що кияни мають платити за тарифами, які на сьогодні зареєстровані в Мінюсті, а отже є законними.

В.БОНДАРЕНКО порадив киянам, які збираються платити за старими тарифами, робити розрахунки по квитанціях у поштових закладах.

За його словами, банківські установи не приймають виправлених квитанцій. Зате поштові установи приймають виправлені квитанції і навіть надають допомогу людям, видаючи порожні бланки.

За інформацією В.БОНДАРЕНКА, у тій сумі проплат, про яку заявляє міська влада, “за виключенням трохи більше 7% - це сплата за старими тарифами та надходження від субсидій”.