Київ, 30 січня 2007 року – Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) запускає дворічний проект з бюджетом 8 млн. доларів США, покликаний надавати технічну допомогу Урядові України та приватному секторові у сфері розвитку торгівлі, інвестиційної діяльності та підприємництва, що, в свою чергу, прискорить інтеграцію України до світової економіки. Проект, відомий за скороченою назвою як USAID/TIBA, сприятиме розвитку торгівлі товарами та послугами у відповідності до вимог СОТ, та проведенню регуляторної реформи, направленої на встановлення сприятливого правового та підприємницького середовища для розвитку малого та середнього бізнесу і залучення інвестицій.

 «Проект одночасно працюватиме як на національному, так і на регіональному рівнях», - пояснив пан Рік Гьорлі, керівник проекту з боку USAID. “Діяльність проекту буде зосереджена на сприянні вступу Україною до СОТ та підтримку після вступу, відповідності вимогам СОТ з боку приватних підприємств, покращенні підприємницького середовища та створенні умов, що сприятимуть збільшенню обсягів національних та іноземних інвестицій; створенні ефективного механізму виконання регуляторних актів з метою викорінення корупції у сфері одержання прав власності на землю та користування землею, дозволів на будівництво та доступу до інженерно-комунальних систем».

Технічна допомога USAID, надана у 2003-2006 рр., забезпечила відповідність України чисельним та складним угодам і вимогам СОТ шляхом реформування законодавства та режиму міжнародної торгівлі, зокрема урядової політики, правової, регуляторної та інституційної сфери. Новий проект продовжить перегляд, а також розробку змін і доповнень до законів та регуляторних актів України у сфері торгівлі для забезпечення відповідності останніх вимогам СОТ і підвищення ефективності роботи тих органів, які є виключно важливими для виконання зобов’язань України пов’язаних зі вступом до СОТ.

Відео дня

Новий проект скористається досягненнями ще одного свого попередника - проекту USAID/BIZPRO -  що завершився у грудні 2006 року. BIZPRO надавав відчутну технічну допомогу у сфері  розвитку торгівлі та регуляторної реформи. Підприємства малого та середнього бізнесу України значно відстають від підприємств сусідніх країн за такими показниками як частка ВВП та рівень працевлаштування, переважно через регуляторні перепони. Проект продовжить удосконалювати методологію BIZPRO, яка поєднувала роботу на регіональному та загальнодержавному рівнях, з метою посилення впливу державних регуляторних органів,  ефективного впровадження Закону України «Про основні засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», визнання обов’язковості підготовки аналізу регуляторного впливу та аналізу ефективності регуляторного впливу, а також  виконання другої фази швидкої дерегуляції на рівні держави, регіонів та окремих секторів промисловості.

Складні та заплутані процедури одержання дозволів у сфері будівництва, доступу до інженерно-комунальних систем, землевідведення продовжують бути джерелом корупції в Україні. Уряд США має намір через державну корпорацію «Виклики тисячоліття» (Millennium Challenge Corporation – MCC) втілити в Україні Порогову програму у сфері боротьби з корупцією. USAID/TIBA стане одним з найбільших проектів з реалізації Порогової програми. Виділені кошти буде використано для підвищення показників України за критерієм MCC «рівень корупції» та, тим самим, покращення якості життя громадян. Робота проекту допоможе викорінити можливості для вчинення корупційних дій шляхом спрощення, підвищення ефективності та прозорості процедур,  удосконалення Закону України про дозвільну систему у сфері господарської діяльності та регламентів відповідних органів, а також гармонізації дозвільних процедур у сфері будівництва, доступу до інженерно-комунальних систем та удосконалення Закону про основні засади державного контролю за господарською діяльністю.

Новий проект в Україні впроваджуватиме компанія «Booz Allen Hamilton», провідна міжнародна консалтингова компанія з понад 18000 співробітниками, що надає послуги клієнтам в усьому світі. Для реалізації проекту компанія «Booz Allen Hamilton» залучатиме компанії «Emerging Markets Group», «Economic Integration Forum», «Crimson Capital» та «Mendez England».