Це станеться під час балу-маскараду «Карнавалія», який відбудеться у колонній залі Київської мерії на Стрітення. На “Карнавалії” зустрінуться не лише літо із зимою, але й українські народні костюмовані дійства з Віденським балом та Венеційським і Бразильським карнавалами. А сам бал знаменуватиме відкриття нового бального сезону в Україні.

На піку популярності різноманітних видів танцювального мистецтва благодійний фонд «Мистецька скарбниця» пропонує заснувати нову культурну традицію – ознайомити українців з танцювально-карнавальними звичаями різних країн та продемонструвати близькість українських народних костюмованих забав до європейського культурного контексту. Більше того, українські Маланка та Веснянки протягом століть зберігають той первісний народний стиль, який потроху втрачається під натиском глобалізації та комерціалізації у колись теж суто народних заходах – наприклад, Венеційському чи Кьольнському карнавалах.

Перша «Карнавалія», яка відбудеться 17 лютого, запрошує в гості до українських забав повноважних представників двох найвідоміших карнавалів – Венеційського та Бразильського, а також Віденського маскарадного балу. І йдеться не стільки про послів країн, котрі відкриватимуть відповідні частини балу, а в першу чергу про мистецькі колективи, які занурять гостей у чудову атмосферу традицій Італії, Бразилії та Австрії. А оскільки захід планується проводити щорічно, то кожного наступного року «Мистецька скарбниця» пропонуватиме все нові та нові феєричні дійства різноманітних народів світу.

Відео дня

Але правитимуть бал на «Карнавалії» українські митці, серед яких цього року – оркестр під керівництвом заслуженого діяча мистецтв України маестро Германа Макаренка, гурт «Піккардійська терція», етнічні хореографічні колективи «Кралиця» та «Арс-нова». Сценарист та режисер-постановник “Карнавалії” – Людмила Горбас, режисер-сценарист телеканалу “Інтер”, а головним танцмейстером балу буде Валентина Федорчук, заслужений тренер України зі спортивного танцю. Майстер-класи для учасників балу проводив завідувач кафедри спортивного танцю Національного університету фізичного виховання Ігор Соронович, який відповідав і за тренування учасників проекту «Танці з зірками». Перед початком балу в фойє будуть представлені різноманітні мистецькі експозиції, відбуватимуться анімаційні дійства. Під час самого карнавалу проходитимуть благодійні аукціони та лотереї.

Адже бал, який організовано під патронатом Київського міського голови, – не звичайний розважальний захід. Хоча головна його мета – культурне єднання українського суспільства з Європою та світом – буде досягнута і впродовж самого маскараду, все ж організатори наголошують на благодійній спрямованості балу. Зібрані під час його проведення кошти будуть спрямовані на поповнення фондів українських бібліотек, відкриття українських видавництв і книгарень та популяризацію української літератури.

Проведення балу було б неможливе без високоповажних спонсорів, серед яких хотілося б відзначити Міжнародний фонд «Відродження», компанії «METRO Cash&Carry», “Coca-Cola”, “Sun Interbrew”, «ВЕТА холдинг груп». Крім того, низка спонсорів, котрі, подаючи приклад справжнього меценатства та цілком у стилі балу-маскараду, побажали залишитися неназваними. Консультативно-технічну допомогу в організації балу надає компанія “Дипломат-сервіс”, головний інформаційний спонсор “Карнавалії” – «Гала радіо».

Організаційний комітет балу-маскараду: тел. (050) 374 05 74.

Контактна особа для довідок, акредитації та придбання квитків на бал:

Олександр Голубець, тел. 486 68 91, (063) 445 85 12, ел. пошта – alexanderre@ukrbiz.net.