Всеукраїнське громадське об`єднання «Молодь – надія України» звернеться до Президента України Віктора ЮЩЕНКА з проханням передати прийняті Верховною Радою зміни до Закону «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» на розгляд Конституційного Суду.

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН голова цієї молодіжної організації Вадим ГЛАДЧУК, відповідне відкрите звернення до Президента активісти організації передадуть завтра о 13.00 в ході мітингу біля стін Секретаріату Президента.

За його словами, звернення до глави держави викликане значними розбіжностями тексту нової редакції, за яку голосували у Верховній Раді, і тексту, підписаного Президентом. Так, зазначив В.ГЛАДЧУК, при аналізі двох текстів експерти громадської організації знайшли близько 90 розбіжностей. Зокрема, були встановлені близько 40 фактів літературної правки, 16 випадків виключення із закону норм, за які проголосували депутати, 23 випадки, коли в текст була включена нова норма, за яку не голосували депутати, 9 випадків, коли норми, проголосовані депутатами, зазнали редагування, а також один випадок, коли нормами закону, за які не голосували депутати, були внесені зміни в інші закони.

Відео дня

Як заявив В.ГЛАДЧУК, з огляду на те, що це не перший випадок, коли на підпис Президенту приходить закон, відмінний від прийнятого Верховною Радою, можна зробити висновок, що дане порушення має ознаки системності.

«Ми вважаємо, що за це відповідальна «тендерна мафія», яка паразитує на сьогоднішній день на законах про державні закупівлі. І нам сумно, що закон, який підписав Президент, відрізняється від прийнятого Верховною Радою», – сказав він.

Як повідомляв УНІАН, 1 грудня 2006 р. Верховна Рада України прийняла Закон “Про внесення змін до деяких законів України з питань закупівлі товарів, робіт і послуг за державні кошти”. Його ухвалення було пов`язане з необхідністю вдосконалення системи державних закупівель, а саме врегулювання актуальних питань, що виникають при реалізації положень Закону "Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти".

5 січня 2007 р. Президент В.ЮЩЕНКО підписав зазначений закон із зауваженнями. Зокрема, глава держави зазначав, що окремі положення даного закону викликають певні зауваження через недосконалість механізму здійснення закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти. На думку В.ЮЩЕНКА, деякі положення документа потребують подальших змін, зокрема з метою впровадження позитивного міжнародного досвіду.

У зв`язку з цим Президент України пропонує продовжити роботу над удосконаленням механізму закупівель з тим, щоб підготувати нову редакцію Закону України «Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти» та забезпечити прийняття і офіційне оприлюднення відповідного Закону до 15 серпня 2007 року.

«Вважав би за доцільне створити спільну робочу групу з підготовки нової редакції закону, із залученням до її складу народних депутатів України, представників Кабінету Міністрів України, Секретаріату Президента України, відповідних громадських організацій та науковців», – наголошує В.ЮЩЕНКО.

Цілі і завдання закону полягають у створенні належних законодавчих принципів здійснення закупівель; спрощенні умов здійснення процедур закупівель для державних, казенних, комунальних підприємств і господарських товариств, у яких державна частка акцій перевищує 50 відсотків, а також підприємств, господарських товариств, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належать державним, казенним, комунальним підприємствам і господарським товариствам, у яких державна частка перевищує 50 відсотків; узгодженні положень різних законодавчих актів, які регулюють питання державних закупівель; посиленні захисту підприємств громадських організацій інвалідів і підприємств кримінально-виконавчої системи; попередженні і усуненні корупційних діянь у сфері державних закупівель.