Києві редакція міжнародного альманаху "Детективи" і творча спілка "Конгрес літераторів України" визначили найкращі детективні романи, повісті та їх авторів у 2006 році.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН члени журі назвали авторів-переможців та їхні твори.

Найпопулярніші детективи минулого року визначалися за підсумками всеукраїнського опитування серед видавців і розповсюджувачів книг.

Відео дня

Лідерами продажів серед зарубіжних авторів стали інтелектуальний трилер Дена БРАУНА "Код да Вінчі" та повість Бориса АКУНІНА "Нефритовые четки".

У номінації "Русские бабы", за результатами опитування своїх російських колег, ініціатори конкурсу назвали Тетяну УСТИНОВУ, яка за обсягами продажів своїх книг випередила Дарью ДОНЦОВУ, Поліну ДАШКОВУ та Олену ЛАГУНОВУ.

Найкращих українських авторів, які працюють у детективному жанрі, було визначено у декількох номінаціях.

Так, найкращим інтелектуальним детективом року стала "Амністія для хакера" Олексія ВОЛКОВА, найкращим "крутим" детективом стала повість Євгена Є "Мій тато - кілер". Найкращим дебютом року названі твори Антоніни ДОМІАН "Загадкова смерть теледиви" та "Вчора не сьогодні" Влада ЗАПРУДНОВА (цим авторам за рішенням журі присуджено, відповідно, 10 та 5 тисяч гривень).

Найкращим пригодницьким твором для дітей і підлітків визнано повість "Пригоди Марійки Михайлової" Марії та Сергія ДЯЧЕНКІВ.

Окремо ініціатори конкурсу відзначили роман Олександра МЕДВЕДЄВА "Клуб зраджених чоловіків", інтелектуальну повість Наталі ВАРЛАМОВОЇ "Привид замку Ричарда" та іронічні детективи Ксенії КОВАЛЬСЬКОЇ та Олени ЖУРАВЛЬОВОЇ.

Крім того, за результатами конкурсу видавцям детективної літератури - видавництвам "Фоліо" (Харків) і "Кальварія" (Львів) та кращим книгорозповсюджувачам - київському підприємству "Книжковий ринок "Петрівка" і магазину "Знання", а також визначеним авторам будуть вручені спеціальні нагороди. Як зазначили організатори конкурсу, нагородження відбудеться в Києві 23 лютого 2007 року.