Всеукраїнське молодіжне об`єднання «Молодь - надія України» просить Президента України Віктора ЮЩЕНКА накласти вето на Закон «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив лідер ВМО Вадим ГЛАДЧУК сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

За словами В.ГЛАДЧУКА, сьогодні біля Секретаріату Президента пройшов пікет, в якому взяли участь кілька десятків чоловік. Учасники пікету направили Президенту звернення з проханням не підписувати, і накласти вето на «антиконституційний і лобістський» закон.

Відео дня

В.ГЛАДЧУК вважає, що закон був прийнятий для того, щоб захопити ліквідні земельні ділянки в Києві, «забрати житло, побудувати будинки і одержати прибуток». «Йдеться про новий перерозподіл землі і нерухомості», - сказав В.ГЛАДЧУК.

За його даними, лобістами закону були голова підкомітету з питань ЖКГ профільного комітету ВР Олексій КУЧЕРЕНКО, будівельна компанія «Київміськбуд» і донецькі забудовники.

За інформацією В.ГЛАДЧУКА, закон супроводжувався серйозною піар-кампанією для того, щоб громадськість не чинила опір його ухваленню.

За словами В.ГЛАДЧУКА, закон дозволяє примусове виселення людей з аварійних будинків, ступінь зношування яких перевищує 60%. Оскільки це визначає місцева влада, під аварійні будинки підпадуть всі «хрущовки» і «сталінки», і люди залишаться без житла.

У свою чергу, присутній на прес-конференції керівник Інституту громадських зв`язків Володимир МАРТИНЮК зауважив, що Конституція забороняє примусове відселення людей, за винятком суспільної необхідності. На його думку, це поняття може визначати тільки Конституційний Суд. При цьому примусове виселення позбавляє громадян права на приватну власність.

Крім того, громадські діячі вважають, що саме «суспільна необхідність» стане тим важелем, за допомогою якого можна буде виселяти людей з центру на околиці, використовуючи землю для будівництва будинків і отримання прибутку. При цьому В.ГЛАДЧУК зауважив, що собівартість будівництва житла становить 500-600 дол. за квадратний метр, а продається воно по 6-8 тис. дол. за 1 кв. м.

За його словами, під дію закону підпадають також власники садових будинків, земельних ділянок і гаражів. При цьому суму компенсації за вилучення власності встановлює Кабінет Міністрів, і згідно із законом вона не ринкова, а відновна.

Довідка УНІАН. 22 грудня Верховна Рада України прийняла Закон України „Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду”.