Фонд Народонаселення ООН (ФНООН) – одна з провідних агенцій системи Організації Об’єднаних Націй, яка надає допомогу країнам, що розвиваються, та країнам з перехідною економікою у сфері репродуктивного здоров’я та народонаселення. Від початку своєї роботи у 1969 році, Фонд виділив допомогу країнам, що розвиваються, у розмірі понад 6 мільярдів доларів США. ФНООН співпрацює з урядовими та неурядовими організаціями у більш ніж 140 країнах на їх прохання та за підтримки міжнародної спільноти. ФНООН підтримує програми, спрямовані на допомогу жінкам, чоловікам та молоді у таких сферах як:

· Програми з народонаселення та розвитку популяції;

· Планування сім’ї та запобігання небажаній вагітності;

Відео дня

· Безпечна вагітність та народження дитини;

· Профілактика інфекцій, що передаються статевим шляхом;

· Попередження насильства проти жінок;

· Профілактика ВІЛ-інфекції;

· Формування безпечної поведінки молоді.

ФНООН розпочав свою діяльність в Україні з 1996 року. На сьогоднішній день Представництво ФНООН в Україні здійснило 16 проектів, про які детальніше можна дізнатися за адресою http://unfpa.org.ua/ua/ukraine/projects За даною адресою також можна отримати більш загальну інформацію про ФНООН в Україні, включаючи вакансії.

З січня 2006 року ФНООН розпочав свою першу 5-річну Програму допомоги Україні (ПД) на 2006 – 2010 роки, яка складається з кількох напрямків, серед яких „Гендерний компонент” у партнерстві з Міністерством України у справах сім’ї, молоді та спорту опікується питаннями гендерної рівності в Україні, залучення чоловіків до питань охорони здоров’я, репродуктивних прав, боротьби з гендерним насильством тощо.

Коли ми говоримо про „гендерну рівність” та необхідність її дотримуватися, частіше за все нам на думку приходять ідеї щодо забезпечення політичних та економічних прав жінок в Україні, рівних можливостей з чоловіками в усіх без винятку сферах життя. Питання гендерної рівності відносно здоров’я, зокрема статевого та репродуктивного здоров’я, репродуктивних прав, часто є для нас несуттєвими. Хоча саме традиційні уявлення про здоров’я, статеве та репродуктивне здоров’я, планування сім’ї та інше як про виключно „жіночі” питання, що ними має опікуватись жінка, призвели до того, що, за даними Держкомстату України, чоловіків в Україні мешкає на 3,5 мільйона менше, ніж жінок.

Пасивне та безвідповідальне ставлення чоловіків до власного здоров’я та здоров’я власних партнерок, вкупі з природно більшою ніж у жінок вразливістю чоловіків до зовнішніх та внутрішніх психологічних та фізичних негараздів призводять до того, що наразі надсмертність чоловіків є головним фактором демографічної кризи в Україні.

Українські чоловіки живуть в середньому на 12 років менше, ніж жінки, їх шанси померти в віці 20-40 років є в 4 рази вищими ніж в жінок, 60% українських чоловіків – активні курці тютюну, лише 10% займаються спортом, третина українських чоловіків – неодружені. Чоловіки становлять більше 80% самогубців, переважну більшість хворих на туберкульоз та СНІД.

Протягом 2006 року – першого року реалізації програми, зусилля були спрямовані на створення національного механізму реалізації програм та проектів, спрямованих на залучення чоловіків до питань охорони здоров’я та боротьби з гендерним насильством.

З такою метою було створено мережу громадських організацій  (НУО) з 15 регіонів України. Керівники цих організацій одержали необхідні теоретичні знання та доступ до подальшого отримання інформації з різних джерел, приймаючи участь в семінарах, що їх проводив ФН ООН.

З метою зміцнення потенціалу окремих учасників мережі та започаткування програм з залучення чоловіків на регіональному рівні, ФН ООН ініціював програму малих грантів, які в результаті проведення прозорого конкурсу одержали 7 НУО та 1 ЗМІ. Проекти, які фінансувалися коштами малих грантів ФН ООН, дали старт адвокаційним зусиллям, спрямованим на залучення чоловіків до питань охорони здоров’я та боротьби з гендерним насильством. Реалізація цих проектів проводилася НУО у партнерстві з та при безпосередній участі органів місцевої влади, місцевих громад та ЗМІ.

Системність підходу ФН ООН в 2006 році полягала також в розбудові партнерства між НУО, місцевими органами влади та ЗМІ. З цією метою ФН ООН провів семінари, на які було запрошено представників місцевих державних установ по лінії підпорядкування Міністерствам освіти та науки, сім’ї, молоді та спорту та охорони здоров’я, а також представники ЗМІ саме з тих регіонів, де працюють учасники новоствореної мережі неурядових організацій. Під час семінарів було закладено партнерство між НУО, державними установами та ЗМІ.

Подальші дії ФН ООН та Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту в рамках реалізації 5-ти річної програми залучення чоловіків передбачають проведення відповідних інформаційно-просвітницьких заходів, результатом яких, як очікується, стануть суттєві зміни як поведінки чоловіків в бік більш безпечної, так і збільшення відповідальності чоловіків за власне здоров’я та здоров’я їх партнерок та членів їх сімей.

 

ФНООН в Україні проводить багато інших видів діяльності: тематичні семінари для журналістів, викладачів, психологів, підготовка та видання просвітницьких та аналітичних матеріалів з питань сексуального та репродуктивного здоров’я тощо. Про все це можна дізнатися на нашому сайті: www.unfpa.org.ua

Наші контактні телефони: (044) 536-08-24, 536-08-26 (факс)