У Києві презентовано передпроектні розробки будівництва Центру автомобільного спорту, під який відведено майже 31 га на вул.Пухівській у Деснянському районі столиці.

Ескізи та інші матеріали щодо Центру автомобільного спорту представив сьогодні на прес-конференції в УНІАН почесний президент громадської організації “Стрітрейсінг”, депутат Київської міської ради Олександр ПАБАТ.

За його словами, відведена ділянка землі, до її передачі ГО “Стрітрейсінг”, перебувала у користуванні сільськогосподарського товариства “Нова Україна”. Як повідомив О.ПАБАТ, він ознайомився з цією територією у 2004 році і того ж року звернувся до землекористувача з пропозицією про передачу території під будівництво Центру автоспорту.

Відео дня

Як розповів О.ПАБАТ, згода була отримана, після чого розпочався збір необхідних документів для розгляду питання на засіданні Київраді та почалась робота над необхідними проектними матеріалами.

“Був землекористувач, і тому говорити, що вона (земля) якимось чином забрана у громади (Києва), безпідставно”, - наголосив О.ПАБАТ.

За його словами, ділянку під Центр шукали понад два роки. На його переконання, вибір саме цієї земельної ділянки є найвдалішим: це промислова зона, яка не годиться під житлову забудову, водночас її віддаленість від житлових мікрорайонів не заважатиме киянам шумом від гоночних автомобілів. Крім того, діставатися сюди зручно як власним транспортом, так і громадським, додав О.ПАБАТ.

“Ми там хочемо зробити сучасний автодром, сучасну трасу пряму. Є пропозиції від фахівців додати туди кільце, щоб проводити перегони і по кільцю, й інше, для того, щоб будь-хто, аматор чи професіонал, міг приїхати туди і перевірити свій автомоібль, свої можливості. Такі заклади є у багатьох країнах Європи. Хотілось би, щоб і в Києві теж такий був”, - сказав О.ПАБАТ.

Термін реалізації проекту – близько 5 років, повідомив він. Мінімальна вартість, враховуючи міжнародний досвід, становитиме не менше 5-7 млн. дол.

Щодо джерел фінансування О.ПАБАТ повідомив, що громадська організація уже веде переговори з партнерами, але з якими саме - не уточнював. “Ми вже провели деякі перемовини з інвесторами, особливо з-за кордону. Вони зацікавлені, щоб Україна залучилася до цього спорту, бо це і реклама, і ще один варіант проведення змагань”, - зауважив президент “Стрітрейсінгу”.

“Ми відкриті до співпраці. Ми - громадська організація і готові будь з ким: чи аматором, чи професіоналом, чи фахівцем працювати, бо є бажання справді не просто зробити щось, а зробити краще у Європі місце. І для цього є всі підстави, є бажання, є можливості і головне, що на сьогодні є інтерес”, - додав О.ПАБАТ.

Він зазначив, що справді мав зацікавленість і лобіював питання виділення землі під Центр автоспорту, тому що понад 10 років мріяв про такий центр у Києві і чотири роки намагався реалізувати такий проект. Але О.ПАБАТ наголосив, що землю виділено не йому особисто, а громадській організації, а, згідно із законодавством, майно громадських організацій переходить або державі, або іншим громадським організаціям. Водночас О.ПАБАТ заперечив, що є членом більшості у Київраді саме через домовленість про виділення цієї ділянки.

“Я йшов (на вибори), якщо чесно, з відкритим забралом. І я це говорив Олександру ОМЕЛЬЧЕНКУ, що це потрібно не мені. Я ні від кого не таїв того, що я любіюю це під Центр автомобільного спорту. І я особисто ходив по всіх інстанціях – і до санітарного лікаря, і до Головархітектури, і в Київземі говорив, що треба це питання вирішити. Тому, як на мене, чи був би я у більшості, чи в опозиції, ми все одно добилися б того, щоб дали земельну ділянку. Тому говорити, що я перейшов у більшість за ті 31-32 га, які належать громадській організації... Я себе ціную значно більше”, - заявив О.ПАБАТ. Він додав, що “увійшов (у більшість Київради - УНІАН) як людина, яку ніхто не чекав і не кликав”.

Як повідомляв УНІАН, 21 грудня на пленарному засіданні Київської міської ради депутати прийняли рішення про виділення 30,55 га землі громадській організації «Стрітрейсінг» під Центр автоспорту на вул. Пухівській. Ділянка надана в оренду терміном на 5 років.

ГО «Стрітрейсінг» зареєстрована у 2003 році з метою популяризації автомобільного спорту і туризму в Україні.