Якби референдум про недовіру меру Києва Леоніду ЧЕРНОВЕЦЬКОМУ проходив сьогодні, то 78% громадян проголосували б за відставку Київського міського голови.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН науковий керівник Фонду “Демократичні ініціативи” Ірина БЕКЕШКІНА, презентуючи результати опитування жителів Києва, проведеного Фондом та Київським міжнародним інститутом соціології 14-21 грудня 2006 р.

Згідно з даними дослідження, 72% киян у грудні висловили готовність взяти участь у референдумі щодо відставки мера Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО. Це при тому, що у вересні за проведення референдуму про недовіру меру висловились лише 41%, 25% опитаних були проти референдуму й значна частина громадян на той час не визначилась щодо доцільності проведення такого референдуму.

Відео дня

“Якби такий референдум пройшов зараз, то немає жодних сумнівів, що Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ такий референдум програв, оскільки 78% тих, хто в ньому взяли б участь, проголосували б за таку відставку”, - підкреслила І.БЕКЕШКІНА (у вересні 20%).

За її поясненням, головна причина, через яку люди готові зняти Київського міського голову це те, що Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ відстоює при владі свої власні інтереси. За це висловились 72% респондентів. І стільки ж опитаних, до речі, вважають, що власні інтереси, відстоює і промерівська більшість Київради. Стосовно опозиції, то 42% громадян вважає, що опозиціонери відстоюють власні інтереси, але 34% вважать, що інтереси киян.

І.БЕКЕШКІНА наголосила, що дослідження продемонструвало дуже істотні зміни за досить короткий час у громадській думці киян щодо діяльності Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО, міської влади і політичної ситуації в столиці.

“Ситуація різко змінилась за 3 місяці. І я, як соціолог з досвідом, можу сказати, що я не пам’ятаю ситуації з проведення опитувань, щоб за 3 місяці людина настільки швидко втратила свої рейтинги. Така ситуація в соціології досить ексклюзивна“, - сказала І.БЕКЕШКІНА.

За її словами, якщо звернутися до результатів попереднього опитування, то добре видно, що кияни, які у більшості своїй не голосували за діючого мера, досить лояльно ставилися у вересні до новообраної київської влади і до новообраного мера. “Скажімо настрої, які були у вересні можна визначити, як настрої очікування. Тобто по багатьох питаннях відповідали “важко сказати” і багато де це доходило до 40%”, - зазначила соціолог. На той час 27% киян були задоволені діяльністю мера, 37% – не задоволені. Натомість зараз, згідно з даними грудневого опитування, вже 67% - незадоволених діяльністю мера, задоволених лише 8%. Причому, наголосила вона, негативно оцінюють діяльність Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО як виборці БЮТ і “Нашої України”, прихильники інших кандидатів в мери, так і ті, хто голосував за Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

Якщо у вересні більшість його виборців вважали, що зробили правильний вибір, то зараз серед виборців Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО лише 27% вважають, що зробили правильний вибір.

Більше половини киян (58%) вважають, що мер Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ не виконує своїх виборчих обіцянок. При чому, переконання, що діючий мер не виконує своїх передвиборчих обіцянок властиво не лише тим, хто за нього не голосував, але так вважають й понад 60% безпосередньо виборців Л.ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

32% думають, що мер намагається виконувати передвиборчі обіцянки, але у нього не все виходить. У виконанні обіцянок впевнені лише 3% опитаних.

Основні негативи в діяльності мера пов’язані, за словами І.БЕКЕШКІНОЇ, з підвищенням тарифів на комунальні послуги - 82% респондентів зазначили про це. Досить вагомою є також частка негативів, пов’язаних з невиконанням обіцянок – багато слів, мало справ (22%), з непрофесійністю, відсутністю професійної команди (21%) та непрозорий розподіл земель (19%). Відзначені також поганий санітарний стан міста. Серед позитивів - турбота про малозабезпечених (19%), наведення порядку у жеках (18%), прагнення вирішити житлові питання киян (16%). Водночас 45% взагалі зазначили, що нічого позитивного нема в діяльності мера.

Усього було опитано 1 тис. респондентів за вибіркою, що репрезентує доросле населення Києва віком від 18 років. Статистична похибка вибірки не перевищує 3,5%.