21 грудня Міністерство юстиції України зареєструвало Українську Республіканську партію Лук’яненка.

Про це повідомив почесний голова партії Левко ЛУК’ЯНЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

“Ми є продовжувачі політики, яку проводила Українська Республіканська партія”, - сказав він.

Відео дня

Л.ЛУК’ЯНЕНКО зазначив, що партія не може змиритися з тим, що “186 регіоналів, які прийшли у Верховну Раду злодійським способом, купили собі комуністів і соціалістів і таким чином перетворилися з опозиції у владу і тепер почали запроваджувати бандитські методи по всій Україні”.

Голова УРП Лук’яненка Сергій ЖИЖКО у свою чергу зазначив, що планується провести обласні конференції, на яких будуть засновані і зареєстровані обласні організації партії. “У нас є кадрова база, ми повернемось до мобільної динамічної діяльності. На даний момент дещо виключені з організованого життя наші районні, міські і обласні структури, ми наповнимо їх новими людьми”, - сказав він.

За його словами, партія хоче зайняти нішу діяльної української національно-патріотичної партії.

С.ЖИЖКО зазначив, що планується відродити всі 27 суб’єктів партії. Він нагадав, що раніше було близько 300 районних організацій партії по всій Україні. “Я думаю, що за чисельністю партія на першому етапі при відродженні всіх структур може нараховувати до 15 тис. членів”, - додав він.

Відповідаючи на запитання, чи буде партія об’єднуватися з демократичними силами, Л.ЛУК’ЯНЕНКО зазначив, що проблема об’єднання існує вже 15 років і необхідно подивитися, чи справді є бажання об’єднатися. “Ми готові піти на об’єднання, але досвід нас примушує подивитися, що є за тими словами”, - сказав він.

Він також зазначив, що з партією Анатолія МАТВІЄНКО було б важко об’єднуватися, оскільки він не віддав атрибути УРП “Собор”, коли його не обрали головою. “Я не довіряю Матвієнку”, - додав Л.ЛУК’ЯНЕНКО.

Щодо можливого об’єднання з Юрієм ЛУЦЕНКОМ, який оголосив про створення громадянського руху Народної самооборони, Л.ЛУК’ЯНЕНКО зазначив, що Ю.ЛУЦЕНКО виступив з дуже гарною ініціативою. “Ця ініціатива смілива, але я ще хотів би задати питання, чи він сам з нею виступив, чи, можливо, він перед тим говорив з Президентом. Це важливо і від цього залежить на що це спрямовано і які сили будуть діяти”, - зазначив він.

Довідка УНІАН. Українська Республіканська партія була заснована у квітні 1990 року на з’їзді Української Гельсінської спілки. ЇЇ очолив Левко ЛУК’ЯНЕНКО. У 2001 році УРП ухвалила рішення про об’єднання з Українською народною партією “ Собор”.

У вересні 2005 року лідер УРП “Собор” Анатолій МАТВІЄНКО ухвалив рішення про вихід з партії. При цьому, за словами Л.ЛУК’ЯНЕНКА, він відмовився повернути печатку, статут та свідоцтво про реєстрацію партії.

22 жовтня XV з`їзд УРП “Собор” обрав тимчасово виконуючим обов`язки голови партії Л.ЛУК`ЯНЕНКА. З`їзд також прийняв рішення про участь у парламентських виборах 2006 року у блоці з Юлією ТИМОШЕНКО.

Водночас А.МАТВІЄНКО наполягав на створенні єдиного блоку національно-демократичних сил для спільної участі у виборах-2006 з УНП та НРУ. Він заявив, що не визнає рішення XV з`їзду і звинуватив “Батьківщину” у розколі УРП “Собор”.

У грудні Українська республіканська партія «Собор» А.МАТВІЄНКА заявила про входження у виборчий блок «Наша Україна».