Введення державного мита для приватного нотаріату з 1 січня 2007 року призведе до збільшення в два рази вартості нотаріальних послуг для громадян, а в перспективі – до скорочення кількості приватних контор і знищення системи приватного нотаріату.

Таку думку висловили президент Асоціації приватних нотаріусів Харківської області Володимир МАРЧЕНКО і представник Асоціації приватних нотаріусів Волинської області Наталія ЗАЛЕСЬКА сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«У Верховній Раді зареєстровано законопроект, який передбачає створення єдиної системи нотаріату в Україні. І на фоні цієї позитивної тенденції реєструється проект про введення для приватного нотаріату державних мит. Це призведе до того, що з 1 січня 2007 року для громадян України зростуть витрати на нотаріальні послуги. А з урахуванням значного підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги – це сильно вдарить по їхній кишені», – сказав В.МАРЧЕНКО.

Відео дня

За його словами, в перспективі підвищення витрат на нотаріальні послуги призведе до відтоку клієнтів у приватних нотаріусів. «Державних контор практично в три рази менше, ніж приватних, і внаслідок цього можуть виникнути проблеми з чергами», - додав нотаріус.

В.МАРЧЕНКО також повідомив, що приватні нотаріуси в результаті нововведення для компенсації витрат будуть вимушені вводити плату за надання правових консультацій, які зараз надаються безплатно. Він також прогнозує істотне скорочення відрахувань від нотаріальної діяльності до бюджету і Пенсійного фонду, скорочення кадрового складу приватного нотаріату. «В перспективі це може завершитися закриттям приватних нотаріальних контр, оскільки вони не зможуть себе утримувати», - сказав він.

«В даний час існує оптимальна система плати за надання нотаріальних послуг, яка забезпечує здорове конкурентне середовище для приватних і державних нотаріусів. Наприклад, приватний нотаріус не має права встановлювати тарифи нижче за розмір державного мита. Не може бути конкурентної боротьби на основі цінових параметрів. В основі конкуренції повинні лежати професіоналізм і якість надання послуг», - зазначила у свою чергу Н.ЗАЛЕСЬКА.

Н.ЗАЛЕСЬКА уточнила, що відповідно до національного законодавства державне мито сплачують тільки державні організації і структури.

Нотаріуси припустили, що законодавча ініціатива про введення держмит для приватного нотаріату обумовлена бажанням «залатати дірки в бюджеті».

Довідка УНІАН. Секретаріат Верховної Ради України 14 листопада 2006 року зареєстрував законопроект народних депутатів Валерія БОНДИКА (Партія регіонів) та Ігоря АЛЕКСЄЄВА (КПУ) «Про внесення змін до декрету «Про державне мито» і до Закону «Про нотаріат», що передбачає введення для приватного нотаріату сплату державного мита.