У разі введення обов’язку стягнення державного мита приватними нотаріусами, це приведе до додаткового податкового навантаження на громадян України. Особливо якщо врахувати зростання комунальних платежів, зростання з 13 % до 15 % податку з доходу, оподаткування з 01 січня 2007 року договорів нерухомості податком з доходу в розмірі 15 %, відповідно, це може призвести до соціального вибуху.

Також необхідно врахувати, що діє Указ Президента, який додатково зобов’язує приватних нотаріусів крім мита стягувати ще плату не меншу ніж держмито.

Як відомо, головна особливість держмита – його індивідуальна відплатність. З іншого боку, метою стягнення державного мита є покриття витрат державного або іншого органу у зв’язку з його діяльністю.

Відео дня

Приватні нотаріуси витрати несуть за свій рахунок, державні – за рахунок бюджету та мита. Тому в разі введення держмита для приватних нотаріусів, необхідно буде у витратній частині бюджету закласти певну суму коштів, потрібних для компенсування витратної частини приватного нотаріуса.

Спроба покласти обов’язок оплати держмита на приватних нотаріусів суперечить Закону України „Про систему оподаткування” та Закону України „Про порядок погашення ...”, адже приватний нотаріус не має права справляти податки, збори та обов’язкові платежі, ця функція є виключно компетенцією держаних органів.

Держмито відноситься до загальнонаціональних податків та зборів, контроль за якими згідно ст. 20 Закону України „Про систему оподаткування”, є прерогативою державних органів.

Відповідно до ст. 22 Конституції України нові закони не можуть звужувати зміст та обсяг існуючих прав і свобод.

Таким чином, накладання на приватного нотаріуса повноважень, які відповідно до законодавства може виконувати виключно державний орган, є неправомірним.

Крім того, це призведе до наступних негативних наслідків:

1) значно зменшиться відрахування до Пенсійного фонду України;

2) незаможні громадяни України не зможуть отримати безкоштовну правову допомогу;

3) значно зменшиться відшкодування до місцевих бюджетів податку з доходу;

4) велика кількість нотаріусів припинять свою діяльність у зв’язку з неможливістю самофінансування;

5) пройде велика кількість звільнення працівників нотаріальних контор (2 - 5 чоловік у середньому);

6) громадяни не зможуть оперативно отримати нотаріальні послуги;

7) різко зростуть витрати часу на нотаріуса;

8) виникнуть значні труднощі з розвитку іпотеки в Україні;

9) зростуть витрати на банківське обслуговування.

Таким чином, все це призведе до ліквідації професійного нотаріату України як такого, а громадяни отримають: значні додаткові витрати, втрату безоплатної правової допомоги і т. ін.

Контактні телефони: 8 050 323 7330, 8 068 322 0046