Партія відродження села виступає за продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2008 року.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова партії і президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван ТОМИЧ.

Він підкреслив, що Верховній Раді України необхідно активізувати роботу з розгляду законопроекту щодо продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, оскільки до кінця пленарної роботи парламенту в поточному році залишився один тиждень.

Відео дня

По словах І.ТОМИЧА, неприйняття даного законопроекту може мати тяжкі наслідки для населення, у тому числі й соціальні.

Основна проблема, вважає І.ТОМИЧ, – у відсутності законодавчої бази стосовно ринку землі. «Правового поля немає, закону про ринок землі немає, земельного кадастру немає», - підкреслив голова партії, зазначивши, що в перші ж дні (січня 2007 року) земля скуповуватиметься у селян за безцінь.

І.ТОМИЧ підкреслив, що партія звертається до депутатів Верховної Ради, Президента України з проханням, щоб мораторій на продаж земель сільгосппризначення було продовжено до 1 січня 2008 року.

У випадку, якщо даний законопроект не буде розглянутий, громадські організації, за словами І.ТОМИЧА, будуть вимушені проводити акції біля стін Верховної Ради.

Як повідомляв УНІАН, 14 грудня Верховна Рада перенесла розгляд у другому читанні проекту Закону «Про внесення змін в Земельне законодавство України (щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення до ухвалення відповідних законодавчих актів)» на тиждень. Документом, автором якого є нинішній міністр внутрішніх справ Василь ЦУШКО, а на той час - лідер фракції СПУ, пропонується заборонити до 1 січня 2008 року купівлю-продаж землі сільгосппризначення державної і комунальної форм власності, а також купівлю-продаж або відчуження в будь-який інший спосіб землі, що перебуває у власності громадян і юридичних осіб, і паїв для ведення сільськогосподарського виробництва. Купівля-продаж, наголошується в законопроекті, буде введена з 1 січня 2008 року, але тільки за умови набуття чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок землі.

Довідка УНІАН. У 2004 році Верховна Рада України подолала вето тодішнього Президента України Леоніда КУЧМИ і продовжила мораторій на продаж землі з 1 січня 2005 року до 1 січня 2007 року.

Ряд політичних сил виступають за продовження цього мораторію.

27 листопада 2006 року Президент України Віктор ЮЩЕНКО висловив думку, що в Україні ринок землі має функціонувати з 1 січня 2008 року.