Інтелектуальні еліти України і Росії повинні відмовитися від негативних стереотипів взаємного сприйняття для забезпечення рівноправного міждержавного діалогу.

Таку думку висловив народний депутат України Тарас ЧОРНОВІЛ (Партія регіонів) сьогодні в УНІАН під час круглого столу на тему: «Україна-Росія: 15 років окремо або разом?».

«Ми повинні розуміти, що не можемо не враховувати пропозиції іншої сторони. Ми повинні чути позиції іншої сторони, сприймати їх і враховувати. Але іноді мені здається, що взаємне несприйняття переходить всі межі. Я знаю позицію російської інтелігенції, яка не все розуміє і не все сприймає, що відбувається в Україні. Мені це боляче, тому що для мене дуже важливо налагодити діалог між Україною і Росією, зламати стереотипи, які є в Україні відносно Росії. І мені хочеться, щоб їх ламали та інші. Але сьогодні деякі представники російської еліти своїм суб`єктивним ставленням завдають більше шкоди, ніж користі», - сказав Т.ЧОРНОВІЛ і залишив засідання круглого столу.

Відео дня

Разом з тим, пояснюючи журналістам причини свого відходу із залу, народний депутат зазначив, що російська еліта «вже засвоїла, що Україна є незалежною державою і з нею потрібно працювати так, як Росія працює з Німеччиною або Францією». «Але є частина еліти, яка провокує негативне ставлення. Їх дуже небагато в Росії», - додав він.

Т.ЧОРНОВІЛ зазначив, що Партія регіонів не є проросійською політичною силою в Україні. «Партія регіонів - продержавна партія. У програмі партії чітко викладено стратегічне завдання щодо вступу України до Євросоюзу. Ми відстоюємо економічні інтереси України. Ми проти галасливого закидання у бік Росії. Це не приносить користі. Історія з маяками – абсолютна дурість. Історія газова, коли – глава «Нафтогазу» здав інтереси України. Таким чином можна говорити, що Конгрес українських націоналістів сьогодні на 100 відсотків є проросійською партією. А Партія регіонів – проукраїнська», - аргументував депутат.

Представник Партії регіонів також відзначив, що мовне питання в Україні є не проросійським, а проукраїнським. «Мені важко говорити російською мовою. Але я готовий відстоювати, щоб в судах можна було використовувати російську мову для тих людей, для яких це проблемно», - додав Т.ЧОРНОВІЛ.