Політична партія «Велика Україна» та незалежні громадські експерти представили юридичні підстави для ініціювання проведення референдуму з питань дострокового припинення повноважень Київської міської ради та її голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО.

Зокрема, експерт і голова секретаріату організації «Голос громади Києва» Володимир БОНДАРЕНКО сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН повідомив, що згідно зі статтею 79 Закону «Про місцеве самоврядування» повноваження міського голови можуть бути достроково припинені, якщо він «порушує Конституцію або закони України, права і свободи громадян, не забезпечує здійснення наданих йому повноважень».

Він зазначив, що ініціативна група з проведення референдуму, до складу якої увійшли представники партії «Велика Україна» та ряду громадських організацій, може уже сьогодні надати ряд документів, що доводять прямі порушення законів України Київрадою та її головою Л.ЧЕРНОВЕЦЬКИМ.

Відео дня

У першу чергу, за словами В.БОНДАРЕНКА, це порушення при забудові міста, а також ігнорування Київською міською радою місцевих ініціатив громадськості. Він зазначив, що згідно зі «Статутом територіальної громади міста Києва», місцева ініціатива, внесена у встановленому порядку на розгляд Київської міської ради чи районної у м. Києві ради, підлягає обов’язковому розгляду цією радою на відкритому засіданні ради за обов’язковою участю членів ініціативної групи з питань місцевої ініціативи.

Як сказав В.БОНДАРЕНКО, з 1 грудня 2005 року по 7 грудня 2006 року до Київради було подано 18 місцевих ініціатив. За його словами, з них було розглянуто лише 5, а всі решта досі не виносилися на сесії Київради.

Він додав, що згідно із законом, звернення розглядається і вирішується у термін не більше одного місяця від дня надходження.

При цьому, за словами В.БОНДАРЕНКА, більшість поданих ініціатив стосується скасування рішень Київради щодо надання або передачі земельних ділянок у різних районах Києва.

Як зазначив В.БОНДАРЕНКО, нехтування Київрадою місцевих ініціатив громадськості – це пряме порушення закону про місцеве самоврядувуання, що може тягнути за собою ініціювання референдуму щодо дострокового припинення повноважень голови Київради.