Близько 400 осіб пройшли повний курс лікування за три роки існування українсько-нідерландського центру допомоги наркозалежним, організованого українським Інститутом проблем наркоманії та наркозалежності і нідерландським інститутом психічного здоров’я і лікування наркозалежності – Інститутом Трімбос.

Презентація результатів їхньої роботи відбулася сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Під час презентації директор Інституту проблем наркоманії та наркозалежності Роман ЛІЩУК зазначив, що проект “Денний центр допомоги наркозалежним як нова форма допомоги наркозалежним в Україні” почав діяти з вересня 2003 року. За його словами, протягом трьох років повний курс в реабілітаційному центрі пройшло близько 400 осіб та понад 800 – частину курсу, після чого їх направляли в інші реабілітаційні центри. За даними Р.ЛІЩУКА, 35-40% осіб, які пройшли реабілітаційний курс у центрі допомоги, не повертаються до вживання наркотиків.

Відео дня

Р.ЛІЩУК наголосив, що в денному центрі допомоги застосовується комбінований підхід до лікування наркозалежних. “Клієнтам пропонують не лише терапевтичне лікування, а й допомагають психологічно. Адже цих людей потрібно навчити, як проводити свій вільний час та жити без наркотиків, як будувати стосунки вдома, в сім’ї та на роботі”, - пояснив він.

Р.ЛІЩУК також зауважив, що спеціалісти, які проводять реабілітаційну роботу з наркозалежними, попри поширений стереотип, ніколи не вживали сильних наркотичних речовин.

Зокрема, за його словами, існує декілька підходів до реабілітації. А саме: програма самодопомоги, релігійні програми, які базуються на духовності, програма “12 кроків” (Мінесотська модель), а також програми за принципом терапевтичних спільнот. Р.ЛІЩУК зазначив, що україно-нідерландський проект спрямований на те, щоб розширити діапазон послуг у сфері реабілітації наркозалежних, адже більшість вже існуючих програм розраховані тільки на позбавлення від залежності ін’єкційних наркотиків.

Р.ЛІЩУК наголосив, що запропонована програма реабілітації базується на науковій методиці і спрямована на повну відмову від наркотиків, а також на стійкі поведінкові зміни у клієнтів.

Крім цього, Р.ЛІЩУК зазначив, що за сприяння Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту за останні три роки в Україні почали діяти 35 реабілітаційних центрів для наркозалежних.

У свою чергу, присутній на прес-конференції голова відділу міжнародного співробітництва Інституту Трімбос Франц ТРАУТМАН зауважив, що новий проект реабілітації має мультидисциплінарний підхід, оскільки різні фахівці працюють разом. За його словами, комбінований підхід до наркозалежних дає більше позитивних результатів.