21-25 листопада 2006 року Інститут рефлексивних досліджень та спеціалізації на замовлення Всеукраїнського благодійного фонду "Українська скарбниця" провів масове опитування жителів столиці, головною метою якого було з’ясування їхнього ставлення до місцевої і центральної влади. За квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення Києва віком від 18 років і старше, опитано 2004 особи. Квотування здійснювалося за районом проживання, статтю, віком  та освітою респондентів. Похибка вибірки становить  2,2%.

Аналіз одержаних даних, зокрема, засвідчує:

• У разі проведення дострокових виборів до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування на виборчі дільниці тією чи іншою мірою  готові прийти понад 60% киян. Рівень електоральної активності серед основних вікових груп, серед чоловіків та жінок, а також респондентів з різним рівнем освіти майже не відрізняється.  Традиційно дещо вищу готовність до участі у виборах виявляють люди пенсійного віку, чоловіки та люди з більш високим освітнім рівнем.

Відео дня

У разі виборів до Київської міської ради, серед тих хто вирішив голосувати,  БЮТ міг би набрати 41,5% голосів. Друге місце посів би Блок Віталія Кличка (15,0%), третє — Партія регіонів (9,9%). Долають прохідний бар’єр “Наша Україна” (6,6%), СПУ (3,7%), КПУ (4,6%). А от у Блоку Леоніда Черновецького шанси потрапити до Київради в разі повторних виборів є сумнівними, адже  хоча кількість прихильників Блоку Черновецького  серед тих хто вирішив голосувати і балансує на межі прохідного бар’єру (2,2%). Навряд чи мають шанси потрапити до Київради також Народний блок Литвина (2,0%), УНП (2,3%), Блок Наталії Вітренко “Народна опозиція” (1,4%).

• У разі проведення референдуму щодо відкликання Леоніда Черновецького з посади міського голови м. Києва, за це схильні проголосувати 68,6% потенційних учасників референдуму. Проти відкликання Л.Черновецького висловились би 14,2% киян. Серед них частіше за інших зустрічаються особи з неповною середньою освітою (19,2%), люди пенсійного віку (16,8%), а найрідше — молодь 18-29 років (9,9%). Відмінностей у ставленні до Л.Черновецького між чоловіками та жінками не виявлено.

• Діяльність мера м. Києва Леоніда Черновецького цілком або скоріше схвалюють 14,3% опитаних, не схвалюють — 69,5%. Частіше за інших схвально ставляться до діяльності Л.Черновецького люди віком понад 55 років (17,4%), а також ті, хто має неповну середню освіту (22,3%). Ті, хто не схвалюють діяльність Л.Черновецького,  частіше за інших зустрічаються серед осіб 30-55 років (72,7%), а також тих, хто має повну або неповну вишу освіту (понад 72%).

•  Рішення Київради підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги в м. Києві однозначно або скоріше позитивно оцінили 4,5% опитаних. Негативну оцінку це рішення викликало у 89,3% киян. Байдуже до нього поставилися 2,7%, не змогли визначитися — 3,4% респондентів. Ініціативу  про відміну підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги готові підтримати 80,7% опитаних. Не підтримали б такої ініціативи 12,4%.

• Відповіді на запитання “Чи схвалюєте Ви діяльність фракцій в Київраді?” розподілилися наступним чином:  фракція Блоку Юлії Тимошенко (45,0%), фракція Блоку Віталія Кличка (8,2%), фракція Партії регіонів (6,7%), фракція Блоку "Наша Україна" (5,7%), фракція Блоку Леоніда Черновецького (3,9%), фракція Соціалістичної партії України (3,3%), фракція Народного блоку Литвина (2,1%). 

• Серед відомих політиків кияни тією чи іншою мірою довіряють:  Юлії Тимошенко — 52,8%,  Віктору Ющенку — 33,2%, Олександру Морозу — 19,1%, Віктору Януковичу — 17,8%,  Петру Симоненку — 14,2%, Наталії Вітренко — 9,1%.

• Цілком або скоріше схвалюють діяльність Кабінету Міністрів України під керівництвом Віктора Януковича 6,9%, скоріше або зовсім не схвалюють — 60,2% респондентів.

• Співпрацю Президента України Віктора Ющенка з Прем’єр-міністром України  Віктором Януковичем цілком схвалюють 6,1%, більш або менш не схвалюють 51,5% опитаних.

При використанні матеріалів опитування посилання на Інститут рефлексивних досліджень та спеціалізації обов’язкове.

  ДОДАТОК

Розподіл відповідей респондентів на запитання анкети

Розподіл відповідей на запитання “Чи взяли б Ви участь у дострокових виборах до Верховної Ради України та органів місцевого самоврядування, якби вони відбувалися найближчої неділі?”,  у %

 

однозначно так 

                             

                         60,8

 скоріше так 

 

                                                 

 

                         24,4

скоріше ні   

однозначно ні                               

 

 

Розподіл відповідей на запитання “Якби найближчої неділі відбувалися вибори до Київської міської ради, то за яку (які) з партій чи блоків Ви б проголосували?”, у %

 Серед осіб, які твердо вирішили голосувати

Блок Юлії Тимошенко  41,5

Блок Віталія Кличка 15,0

Партія регіонів  9,3

Блок "Наша Україна"   6,6

Соціалістична партія України 3,7

Комуністична партія України  4,6

Блок Леоніда Черновецького 2,2

Народний блок Литвина  2,0

Українська народна партія 6 2,3

Блок Наталії Вітренко "опозиція"  1,4

Розподіл відповідей на запитання “Якби найближчої неділі відбувся референдум щодо відкликання Леоніда Черновецького з посади міського голови (мера) м. Києва, то як би Ви проголосували?”, у %

 Серед  осіб, схильних брати участь у голосуванні

за відкликання Л. Черновецького з посади

міського голови 68,6

проти відкликання Л. Черновецького з посади

міського голови 14,2

не пішов би на референдум  —

важко сказати 17,2

Розподіл відповідей на запитання “Чи схвалюєте Ви діяльність мера м. Києва Леоніда Черновецького?”, у %

цілком  схвалюю

 

14,3

скоріше схвалюю

 

скоріше не схвалюю

 

69,5

зовсім не схвалюю 

важко сказати 12,9

мені це байдуже 3,3

                                 

Розподіл відповідей на запитання “Як Ви ставитеся до рішення Київради підвищити тарифи на житлово-комунальні послуги в м. Києві  у  3 рази?”, у %

однозначно позитивно

 

4,5

скоріше позитивно

 

скоріше негативно

 

89,3

однозначно негативно

 

важко сказати 3,4

мені це байдуже 2,8

Чи схвалюєте Ви діяльність фракцій  у Київраді? 

• Фракція Блоку Юлії Тимошенко 45,0

• Фракція Блоку Віталія Кличка 8,2

• Фракція Партія регіонів  6,7

• Фракція Блок "Наша Україна"  5.7

• Фракція Блоку Леоніда Черновецького  3.9

• Фракція Соціалістичної партії України 3,3

• Фракція Народний Блок Литвина  2,1

Розподіл відповідей на запитання “Чи схвалюєте Ви діяльність Кабінету Міністрів України під керівництвом Віктора Януковича?”, у %

цілком  схвалюю

 6,9

скоріше не схвалюю

 

60,2

зовсім не схвалюю

 

мені це байдуже 3,8

Розподіл відповідей на запитання “Чи схвалюєте Ви співпрацю Президента України Віктора Ющенка з Прем’єр-міністром України  Віктором Януковичем?”, у %

цілком  схвалюю 6,1

скоріше не схвалюю

 

51,9

зовсім не схвалюю

 

мені це байдуже 5,8

 

Розподіл відповідей на запитання “Чи довіряєте Ви переліченим нижче лідерам політичних партій?”, у %

 Сумарний показник довіри

(сума відповідей

“цілком довіряю”

і “скоріше довіряю”) Сумарний показник недовіри

(сума відповідей  “скоріше не довіряю”

і “зовсім не довіряю) Інтегральний показник

Юлія Тимошенко 52,8 30,9 +21,9

Віктор Ющенко 33,2 44,0 -10,8

Олександр Мороз 19,1 63,1 -44,0

Віктор Янукович 17,8 66,4 -48,6

Петро Симоненко 14,2 70,2 -56,0

Наталія Вітренко 9,1 75,9 -66,8