Рішення про реєстрацію на Нью-Йоркській фондовій біржі акцій підприємств, що входять до складу “Метінвест Холдингу”, залежатиме від економічної доцільності даного кроку.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив журналістам в ході організованої УНІАН прес-конференції, що проходила в телефонному режимі, директор Дивізіону сталі і прокату компанії “Метінвест Холдинг” Ігор КОРИТЬКО, коментуючи переговори української делегації з керівництвом Нью-Йоркської фондової біржі (NYSE). (Прем`єр-міністр України Віктор ЯНУКОВИЧ обговорив 6 грудня з головним керівником Нью-Йоркської фондової біржі Джон ТЕЙНОМ можливість реєстрації українських підприємств - УНІАН).

Як зазначив І.КОРИТЬКО, для реєстрації на Нью-Йоркській біржі будь-яка компанія повинна відповідати певним вимогам прозорості і відкритості інформації про неї. “В даний час ми працюємо над тим, щоб відповідати цим вимогам і найближчим часом, за основними пунктами, ми відповідатимемо тим вимогам, які пред`являються до компаній зарубіжними інвесторами”, - зазначив І.КОРИТЬКО.

Відео дня

При цьому він сказав, що “якщо на момент, коли ми відповідатимемо, реєстрація на Нью-Йоркській фондовій біржі матиме для нас більше плюсів, ніж мінусів, ми на це підемо. Якщо ні – то ні”, - додав І.КОРИТЬКО.

Що стосується “мінусів” такої реєстрації, то, за його словами, “це досить дорогий захід”.

Як повідомляв УНІАН, в ході переговорів з Дж.ТЕЙНОМ, В.ЯНУКОВИЧ заявив: «Ми дуже зацікавлені вийти на Нью-Йоркську фондову біржу». При цьому він зазначив, що для України зараз дуже важливо вийти на реальну оцінку її власності.

У свою чергу міністр економіки Володимир МАКУХА висловив думку, що претендувати на реєстрацію на Нью-Йоркській фондовій біржі можуть компанія “Укрнафта”, а також українські металургійні компанії.

Водночас, експерти фондового ринку зазначали, що на сьогоднішній день жодна українська компанія не готова до виходу на Нью-Йоркську фондову біржу, оскільки вихід на NYSE вимагає не тільки значної витрати коштів і тривалої підготовки, а й зміни всій ідеології взаємин з акціонерами. Враховуючи достатньо жорсткі вимоги до емітентів, найближче до реєстрації на NYSE перебувають металургійні компанії України, вважають експерти.

Довідка УНІАН. ТОВ «Метінвест Холдинг» - компанія з управління підприємствами гірничо-металургійного комплексу ЗАТ «Систем Кепітал Менеджмент». Зареєстрована 2 лютого 2006 р.

Група підприємств, що входять в «Метінвест Холдинг», структурно підрозділяється на три галузеві дивізіони: Вугілля і коксу («Краснодонвугілля», Авдіївський коксохімічний завод), Гірничорудний (Північний ГЗК, ЦГЗК, Докучаєвський флюсодоломітний комбінат, Новотроїцьке рудоуправління, Криворізький центральний рудоремонтний завод, Кривбаспідривпром), Сталі і прокату (МК «Азовсталь», Ferriera Valsider, Група підприємств ЄМЗ, Харцизький трубний завод, Leman Commodities).

Група забезпечує виробництво 30% залізорудної сировини і виплавку понад 20% української сталі. «Метінвест» займає 12% світового ринку товарної заготовки, 10% - товарних слябів, 9% - штріпса і близько 5 % ринку товстого листа.

Власниками ТОВ «Метінвест Холдинг» є голландська компанія Metinvest B.V. (20%) і ЗАТ СКМ (80%). 100% Metinvest B.V належить SCM (Cyprus), 90% СКМ належать Рінату Ахметову.