Сьогодні минає 15 років з дня проведення референдуму, під час якого понад 90% громадян України проголосували за Незалежність держави.

Лідер Української народної партії Юрій КОСТЕНКО сьогодні на прес-конференції в УНІАН висловив жаль у зв`язку з тим, що ця важлива для України дата не відзначається як державне свято. «Цей день можна було б назвати Днем Свободи, коли Україна здобула свою Незалежність», - сказав він.

Ю.КОСТЕНКО також підкреслив особливу роль Народного руху України у встановленні державної незалежності. «Саме ця політична сила запропонувала принципово нову концепцію розвитку держави. Її суть: незалежна держава, демократія, європейська стратегія зовнішньої політики мають забезпечити в максимально стислий термін принципово іншу якість життя в Україні. У 1992 році ця стратегія стала чітким програмним документом, який називався Концепцією державного будівництва», - пояснив він.

Відео дня

На думку лідера УНП, причина нереалізації цієї концепції полягає в тому, що за 15 років Незалежності праві партії жодного разу не змогли сформувати парламентську більшість. «У цьому причина всіх негараздів в українській державній політиці і того, чим ми не задоволені сьогодні», - додав він.

У свою чергу лідер НРУ Борис ТАРАСЮК назвав гірким фактом «розрізненість демократичних сил». «Сьогодні, на 16-му році Незалежності і через 15 років після голосування на референдумі, ми на жаль, змушені констатувати, що демократичні сили розрізнені. Це відбувається через амбіції одних і зради інших. В результаті демократичні сили втратили перемогу на парламентських виборах цього року. І це гіркий факт, через який ми маємо сьогоднішню політичну ситуацію, коли більшість створена на зраді», - сказав Б.ТАРАСЮК.

«Гірко, але нам слід про це говорити, що 15 років не вистачило для того, щоб остаточно утвердилася демократія і покращало життя людей. Зараз антикризова коаліція розпочинає війну з Президентом за повноваження. І сьогоднішнє голосування у Верховній Раді є свідченням цієї тенденції, коли ця більшість намагається перетягти на себе ті повноваження, які притаманні Президенту. Ця ситуація після виборів вимагає осмислення і блокування всіх патріотичних демократичних сил для того, щоб не допустити відходу від демократії і тих завоювань і досягнень, які Україна добилася особливо після перемоги Помаранчевої революції», - підкреслив Б.ТАРАСЮК.