Міжфракційне депутатське об’єднання „Демократичний Київ” у Київській міській раді закликає киян дати оцінку діям депутатів Київради та міського голови Леоніда ЧЕРНОВЕЦЬКОГО за результатами сесії 7 грудня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив голова фракції блоку “Наша Україна” в Київраді Дмитро АНДРІЄВСЬКИЙ. (До об’єднання “Демократичний Київ” входять депутати фракцій БЮТ, “Нашої України” та Блоку Віталія Кличка, а також низка позафракційних – УНІАН).

Д.АНДРІЄВСЬКИЙ зазначив, що на сесію 7 грудня депутати “Демократичного Києва” винесуть питання щодо скасування пунктів розпоряджень Київського міського голови щодо “грабіжницького” підвищення комунальних тарифів у 3,4 рази.

Відео дня

“Ми впевнені, що якщо депутати пам’ятають, для чого вони прийшли до Київради, і пам’ятають свої передвиборчі обіцянки, то проголосують за скасування (рішення)”, - заявив Д.АНДРІЄВСЬКИЙ.

Він пояснив, що 23 листопада на позачерговому пленарному засіданні Київради це не відбулося через те, що деяких депутатів або “не пустили” на сесію, а деякі “не наважились відкрито виступити проти мера”. “Хочу сказати, що ми знаємо, і в особистих розмовах депутати це підтверджують, що були використані достатньо вагомі у прямому сенсі аргументи, а іноді й брутальний тиск”, - зазначив Д.АНДРІЄВСЬКИЙ.

За його словами, депутати “Демократичного Києва” мали необхідну кількість голосів для скасування зазначеного рішення міського голови. “Нас підтримували соціалісти. Ми проводили переговори з Народним блоком Литвина, які також обіцяли підтримати нас і йшли на цю підтримку. Багато позафракційних... Вони брали участь у підготовці сесії та відповідних документів”, - повідомив голова фракції “НУ” в Київраді.

“7 грудня буде дана відповідь не тільки по тарифах, а й на більш важливе питання - чи здатна сьогоднішня Київрада захищати інтереси киян. 7 грудня всі кияни зможуть побачити і позицію мера, і позицію всіх депутатів. І для себе відповісти на питання, чи потрібна місту така рада? Чи потрібен місту такий мер?”, - сказав Д.АНДРІЄВСЬКИЙ.

За його словами, якщо депутати не скасують розпорядження про підвищення тарифів, то депутати “Демократичного Києва” збираються забезпечити всілякою своєю підтримкою “ініціативу киян щодо переобрання чинного мера міста і Київради”.

Він зазначив, що як механізм до проведення нових виборів Київського міського голови може бути використаний референдум щодо недовіри меру.

“До речі, міністр юстиції вже висловився про те, що такий референдум буде мати не тільки моральні і політичні наслідки, але й юридичні – відставку мера”, - підкреслив Д.АНДРІЄВСЬКИЙ.

На прес-конференції лідер фракції БЮТ у Київраді Тетяна МЕЛІХОВА зазначила, що всі, звичайно, розуміють, що мережі міста треба ремонтувати, що треба застосовувати сучасні технології енергозбереження тощо, але для цього “не вкрай необхідно залазити в кишені киян, тому що є ресурс”.

“Одним з головних ресурсів є земля”, - підкреслила при цьому вона.

Зокрема, за її інформацією, тільки на 7 грудня на пленарне засідання “буде винесено” 10 вільних земельних ділянок, де нема ніякої забудови. “І не на конкурентних засадах, не шляхом аукціону, а шляхом “обдарування” будуть вони відводитись, - підкреслила Т.МЕЛІХОВА. - Якщо б ці земельні ділянки надавалися на конкурентних підставах, якщо б вони були продані з аукціону, то ми маємо досвід по Дарниці, ми могли б до бюджету Києва залучити від 50 до 250 млн. грн. Я думаю, це не зайве киянам. І мабуть, такі кроки могли б сприяти для того, щоб не було такого різкого підвищення тарифів і квартирної платні”.

На її переконання, влада столиці зацікавлена в тому, щоб “довести людей до зубожіння, щоб люди не змогли сплачувати квартирну плату”.

“Розробляється мерією зараз нормативна база по виселенню киян з квартир, хто не зможе платити за послуги. Таким чином, збільшується кількість приміщень, де будуть розташовуватися “елітні” люди”, - сказала Т.МЕЛІХОВА.

Вона також звернула увагу на те, що для покриття різниці за квартирну плату та інші послуги у бюджеті 2007 р. будуть виділені, за словами різних заступників мера, від 30 до 400 млн. грн. “Це ті гроші, які будуть виділені за рахунок медицини, освіти, будівництва та розширення наших шляхів тощо”, - зазначила депутат.

До цього Д.АНДРІЄВСЬКИЙ додав, що Київрадою з ініціативи фракцій демократичних сил було прийнято рішення щодо фінансової підтримки працівників галузі освіти та охорони здоров’я. “В бюджеті на 2007 рік ми поки що жодної копійки на ці заходи не бачимо. А там, по попередніх підрахунках, теж треба 200-250 млн. грн. Тобто, це свідчить про певні маніпуляції, в тому числі і з рішеннями сесії, яке носить соціальний характер”, - сказав він .

Т.МЕЛІХОВА також повідомила адресу юристів, до яких можуть звернутися кияни за підтримкою, якщо вирішать подавати позовні заяви до суду щодо скасування розпорядження про підвищення квартирної платні: “ЮрисВест”, просп. 40-річчя Жовтня, 46/1, тел. 527-99-05.

Як повідомлялося на прес-конференції, на сьогодні до об’єднання “Демократичний Київ” входить 51 депутат.