Українські виробники профільних виробів з полімерів пропонують запровадити обов`язкову сертифікацію для віконних профілів. Про це сьогодні повідомив президент Асоціації виробників профільних виробів з полімерів Владимир ПАНЧЕНКО на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, він зазначив, що вітчизняні виробники ПВХ профілів занепокоєні кількістю «сірого» імпорту віконних профілів, що дедалі зростає, низька якість і відносна дешевизна яких негативно впливає на вітчизняний ринок будматеріалів. За словами В.ПАНЧЕНКА, це викликано, насамперед, тим, що значна частина профілю імпортується в Україну із заниженням митної вартості. В результаті, вітчизняні виробники страждають від недобросовісної конкуренції, а держава недоотримує податків у сумі 200 млн. дол. на рік.

За даними асоціації, в 2006 році обсяг українських виробників віконних ПВХ профілів склав усього 15%, імпорт - 85%, з яких близько 80% припадає на частку «сірого» імпорту. За прогнозами В.ПАНЧЕНКА, вартість профілів ПВХ зросте на 3%, що буде пов`язано з подорожчання сировини для їх виготовлення. За сприятливих тенденцій вітчизняні виробники можуть займати близько 50% ринку виробів з полімерів.

Відео дня

Як зазначив іноземний інвестор, що представляє ТОВ «Міропласт», Мустафа БАШЕР, в Україні ніяк не працюють над тим, щоб створити привабливі умови для інвесторів. Він повідомив, що, не зважаючи на те, що він вклав у будівництво в Дніпропетровську підприємства для виробництва віконних профілів 15 млрд. дол., йому доводиться платити за розмитнення сировини за світовими цінами - 1,5 тис. дол. за тонну, тоді як імпортери завозять готові віконні профілі за 500-800 дол. за тонну.

Інша проблема вітчизняних виробників полімерних виробів полягає у відсутності державного контролю над якістю віконних профілів. За словами генерального директора СП «Вента Україна» Дмитра ЖИЛЕНКА, віконні профілі не підлягають сертифікації з 2000 року. Але зараз Мінбуд розробляє нові ДСТУ, в яких занижені деякі вимоги до якості.

У свою чергу начальник управління технічного регулювання будівництва Мінсбуду Дмитро БАРЗИЛОВИЧ зазначив, що на розгляді в Кабміні знаходиться проект технічного регламенту, в якому будуть прописані стандарти якості будівельних матеріалів. «Мене дивує те, що асоціація не звернула уваги на стандартизацію, тоді як в Європі ці стандарти розробляють самі виробники», - сказав він. Д.БРАЗИЛОВИЧ повідомив, що проект відправлений на узгодження з асоціацією, і від неї залежить, чи будуть вимоги до стандартів якості віконних профілів завищені або занижені.