Офіцери Збройних Сил України в запасі заявляють, що дії Анатолія ГРИЦЕНКА на посаді міністра оборони суперечать програмі Президента України Віктора ЮЩЕНКА "10 кроків назустріч людям".

Як повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН капітан першого рангу запасу, правозахисник Володимир САВЧЕНКО, "програма Президента не стала обов`язковою для міністра оборони та його заступників. Вони не мають досвіду, не мають відповідної освіти, тому стало неможливим чекати виконання програми в тій частині, що стосується розвитку Збройних Сил України".

У свою чергу генерал-майор у запасі Вадим КОВАЛЬСКИЙ звинуватив А.ГРИЦЕНКА в невиконанні судових рішень. "У березні 2005 року я за наказом міністра оборони був усунений від виконання службових обов`язків начальника інженерних військ. Але я дотепер не знаю причин, з яких це сталося. Суд скасував наказ міністра й зобов`язав поновити мене на посаді. Це судове рішення не виконувалося протягом півроку, і лише після мого звернення в Генеральну прокуратуру й Міністерство юстиції я був поновлений, але наступного дня знову відсторонений з причини невиконання службових обов`язків у період мого відсторонення", - розповів офіцер.

Відео дня

В.КОВАЛЬСКИЙ вважає, що "конфронтація А.ГРИЦЕНКА з виконавчою владою остаточно розвалить українську армію". В.КОВАЛЬСКИЙ закликав міністра оборони добровільно піти у відставку.

Полковник у запасі Сергій СИВОЛОБОВ також заявив про своє незаконне звільнення з посади заступника начальника інженерних військ. "Є рішення суду про моє поновлення. Є рішення вищого адміністративного суду, який підтвердив законність судового рішення про поновлення, але я досі не на посаді. ГРИЦЕНКО виконує тільки ті судові рішення, які вигідні йому", - додав він.

Генерал-майор, військовий комісар Донецького обласного військового комісаріату Олександр КОЛОМІЄЦЬ заявив: "Військові санаторії продані за копійки. Він (А.ГРИЦЕНКО - УНІАН) першим нас кинув, коли військових пенсіонерів передали на забезпечення до Пенсійного фонду. В армії немає нормального одягу, військові соціально не захищені. Тисячі військовослужбовців написали рапорти про звільнення, тому що не хочуть служити при міністрі оборони ГРИЦЕНКУ ".

Військовий комісар Донецького обласного військкомату також звернув увагу на той факт, що при підписанні директиви про попередню оплату за періодичні видання А.ГРИЦЕНКО доповнив перелік видань газетами "День" і "Дзеркало тижня". "Про що ще можна говорити?", - поцікавився О.КОЛОМІЄЦЬ.

Разом із тим, присутній у залі прес-конференції керівник Громадської ради при Міністерстві оборони Анатолій ЛОПАТА заявив, що проблеми з матеріально-технічним забезпеченням армії та соціальним захистом військовослужбовців є проблемами уряду й держави, а не окремо взятого міністра оборони. "Це несправедливо стверджувати, що в усьому цьому винен ГРИЦЕНКО. Хоча я визнаю, що кадрова робота Міністерства оборони незадовільна", - сказав А.ЛОПАТА.

Тим часом, у прес-службі Міністерства оборони не стали коментувати заяви офіцерів у запасі. "На прес-конференцію керівництво Міністерства оборони, зокрема міністр, не були запрошені. Вони не чули цих заяв, тому вони поки не можуть їх коментувати", - сказав представник прес-служби Міноборони.