Сьогодні адвокати російського бізнесмена Максима КУРОЧКІНА направили до Генеральної прокуратури України клопотання з проханням взяти із Головного слідчого управління УМВС в місті Києві у своє провадження справу проти їхнього підзахисного, оскільки мають сумнів в об’єктивності проведення цим органом слідства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомили адвокати М.КУРОЧКІНА Віктор ТКАЧУК та Ольга РИЖОВА.

Свою позицію вони, зокрема, пояснили тим, що під час затримання М.КУРОЧКІНА в аеропорту «Бориспіль» було порушено ряд статей Кримінально-процесуального кодексу. Серед інших порушень вони вказали те, що обвинувачення М.КУРОЧКІНУ було висунуто за відсутності його адвоката, а замість цього при пред’явленні обвинувачення був присутній адвокат, викликаний слідчим. Крім того, відповідно до постанови Голосіївського суду Києва, для обрання міри запобіжного заходу М.КУРОЧКІНА повинні були доставити саме до цього суду протягом 48 годин після затримання, однак цього також не було зроблено, і М.КУРОЧКІН продовжував до 23 листопада перебувати в ізоляторі тимчасового тримання.

Відео дня

За словами В.ТКАЧУКА, вчора під час судового засідання в Голосіївському райсуді, коли М.КУРОЧКІНУ обиралася міра запобіжного заходу, адвокати звернули на це увагу суду, однак останній не відреагував на їхнє зауваження.

Адвокати також наголошують, що відповідно до отриманого ними листа від Генеральної прокуратури України, постанову про оголошення М.КУРОЧКІНА в міжнародний розшук було скасовано, а саму кримінальну справу направлено для проведення подальших слідчих дій до Генеральної прокуратури Російської Федерації, оскільки М.КУРОЧКІН є громадянином Росії і постійно проживає в цій країні. Таким чином, як зауважили адвокати, слідчі органи МВС не мали жодних підстав проводити в подальшому будь-які процесуальні дії. «На думку захисту, у нас є достатньо підстав вважати, що ці обвинувачення (що пред’явленні М.КУРОЧКІНУ – УНІАН) будуть спростовані», - сказав В.ТКАЧУК. Аналізуючи причини порушення самої кримінальної справи він наголосив, що вона не стосується будь-якого бізнесу М.КУРОЧКІНА, «ніяким чином не зачіпає «Озерку» (Центральний ринок Дніпропетровська) чи його (М.КУРОЧКІНА) бізнес-проектів», - зазначив В.ТКАЧУК.

У свою чергу, О.РИЖОВА висловила подив з того, що М.КУРОЧКІНУ інкримінують вимагання 10 тис. доларів. Свої слова вона пояснила тим, що її підзахисний є достатньо відомим російським бізнесменом, «і така сума дуже дивна…». Водночас порушення кримінальної справи стосовно М.КУРОЧКІНА вона пов’язує з особистим конфліктом свого підзахисного із міністром внутрішніх справ України Юрієм ЛУЦЕНКОМ. За словами О.РИЖОВОЇ, останній неодноразово називав М.КУРОЧКІНА злочинцем, пов’язуючи його з якимись організованими злочинними угрупованнями і тим самим, зокрема, порушував право М.КУРОЧКІНА на презумпцію невинності.

Вона також зауважила, що у 2004 році М.КУРОЧКІН висловлював свої симпатії до на той час кандидата на пост Президента України Віктора ЯНУКОВИЧА, «і це може також послужити основою для конфлікту (з Ю.ЛУЦЕНКОМ - УНІАН)», - вважає О.РИЖОВА.

Відповідаючи на запитання журналістів, яким чином адвокати діятимуть, якщо кримінальна справа і в Генпрокуратурі не дійде до необхідного для них результату, В.ТКАЧУК сказав: «Будемо вживати всі необхідні дії, які нам дозволяє чинне законодавство».

Адвокати також повідомили, що вони зверталися до консульства Російської Федерації в Україні з проханням дати оцінку, чи якось відреагувати на ситуацію, в якій опинився М.КУРОЧКІН, однак поки не отримали з цього приводу жодної інформації.

Як повідомляв УНІАН, 20 листопада М.КУРОЧКІНА затримали в міжнародному аеропорту «Бориспіль» за постановою Голосіївського райсуду Києва. Йому було висунуте обвинувачення за ч.2 ст. 189 Кримінального кодексу України (вимагання, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб. Карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років).

За даними начальника Національного центрального бюро Інтерполу в Україні Кирила КУЛІКОВА, М.КУРОЧКІН підозрюється у причетності до скоєння двох злочинів.

23 листопада, Голосіївський райсуд Києва обрав міру запобіжного заходу для М.КУРОЧКІНА - утримання під вартою.