Надзвичайний і Повноважний посол Польщі в Україні Яцек КЛЮЧКОВСЬКИЙ високо оцінює внесок відомого польського публіциста Єжи Гєдройця у розбудову відносин між Україною і Польщею.

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол Польщі сказав сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Я.КЛЮЧКОВСЬКИЙ нагадав, що 24-26 листопада у Києві проходитиме міжнародна конференція пам’яті Є.Гєдройця “Європа - минуле і майбутнє. Візії та ревізії”.

Відео дня

Конференція відбувається в рамках проголошеного ЮНЕСКО Міжнародного року Гєдройця, додав посол.

Як зазначив Я.КЛЮЧКОВСЬКИЙ, в Україні багато знають про Є.Гєдройця, який отримав у березні 1998 року відзнаку Президента України – орден “За заслуги” - за вагомий внесок у розвиток українсько-польських відносин.

“Ця постать настільки важлива для українсько-польських відносин, що нам слід використати нагоду з оголошенням 2006 року Роком Гєдройця, щоб в Україні більше про нього знали, оскільки і поляки і українці мають бути вдячні йому за те, що він зробив для розбудови наших відносин”, - сказав посол.

На прес-конференції зазначалося, що головне завдання конференції - надати можливість українським, польським, білоруським, литовським, російським, німецьким, французьким та американським інтелектуалам проаналізувати новий формат Європи на початку ХХІ століття та виклики, які постають перед сучасною Україною та Європою, переглянути і оцінити минуле України як частини Європи, відповісти на запитання, яке місце має посісти Україна в оновленій Європі.

Впродовж трьох днів роботи конференції за участі Наталії ГОРБАНЄВСЬКОЇ, проф. Богдана ОСАДЧУКА та проф. Єжи ПОМЯНОВСЬКОГО, котрі уособлюватимуть коло Ґедройцевої «Культури», а також п’яти десятків доповідачів і дискутантів, які представлятимуть численні українські, європейські й американські університети та інтелектуальні осередки, відбудуться чотири тематичні засідання («25+. За новий кшталт Європи», «Оновлене суспільство, оновлена держава. Опінієтворчі кола та інституції», «Феномен "Культури"», «Візії та ревізії. Актуальність "Культури"») та круглий стіл “Україна – “Європа в ХХІ столітті” за участю провідних українських й іноземних інтелектуалів.

Конференція відбуватиметься у відкритому режимі, її аудиторію мають скласти широкі кола київської гуманітарної інтелігенції. Матеріали конференції будуть розміщені на шпальтах і на сайті часопису «Критика», після чого будуть видані окремим збірником. Робочі мови конференції: українська і польська (передбачено синхронний переклад), а також англійська та французька.

Конференцію ініціювали та організували Посольство Республіки Польща та Інститут критики за підтримки Посольства Литовської Республіки, Посольства Франції, Польського Інституту у Києві, Українського наукового інституту Гарвардського університету, Міжнародного фонду «Відродження», Національної парламентської бібліотеки України, Товариства опіки над архівом Літературного інституту в Парижі. Почесний патронат – Президента Республіки Польща Лєха КАЧИНСЬКОГО та Президента України Віктора ЮЩЕНКА.

***Єжи Гєдройц (1906-2000) - публіцист, політик і головний редактор паризького часопису “Культура”. Він впродовж 50 років самовіддано працював над налагодженням доброзичливих відносин Польщі з її східними сусідами - Литвою, Білоруссю, Україною, здобуття державної незалежності яких вважав лише справою часу.

1982 року з ініціативи Є.Гєдройця засновано фонд допомоги незалежній польській літературі та культурі. 1997 року він отримав почесне громадянство Литви, а 1998 року-її найвищу державну нагороду, Орден Гедиміна. Того ж року він відмовився прийняти Орден Білого Орла від Польщі, оскільки не був згодний з її політикою.