Українська асоціація Міжнародної амністії вимагає від уряду негайно виконати рекомендації Комітету ООН щодо запобігання тортурам та насильству в сім’ї.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН, зачитуючи звернення до Кабінету Міністрів України, повідомила виконавчий директор асоціації Міжнародна амністія в Україні Антоніна ТАРАНОВСЬКА.

Як передає кореспондент УНІАН, у своїй промові вона, зокрема, акцентувала увагу на нелюдському поводженні з жінками в сім’ї. За її словами, «це проблема, яка вразила весь світ і також розповсюджена в Україні». Правозахисниця зазначила, що асоціація стурбована відсутністю державної програми, яка б попереджала домашнє насильство. При цьому вона додала, що інколи жінки самі провокують певне насильство щодо себе.

Відео дня

У свою чергу присутній на прес-конференції керівник Вінницької правозахисної групи Дмитро ГРОЙСМАН зауважив, що кількість катувань (це стосується поводження з людьми в місцях позбавлення волі - УНІАН) у 2006 році в порівнянні з 2004-2005 роками суттєво зменшилася. На його думку, причиною цьому є «певна робота, проведена МВС». Продовжуючи цю тему, Д.ГРОЙСМАН також зазначив, що на сьогодні у громадських організаціях зменшилась кількість звернень щодо тяжких наслідків насильства в результаті катувань в правоохоронних органах. У той же час він зауважив, що на сьогодні, на жаль, фактично немає серйозних «випадків покарання» за такі дії. Однією з головних проблем цього він назвав відсутність реакції з боку прокуратури України. Причина цього, як зауважив Д.ГРОЙСМАН, полягає, що прокуратура України на сьогодні залишається закритою від громадського контролю. З іншого боку, як зазначив він, певною мірою цьому сприяє українське законодавство. У зв’язку з викладеним, учасники прес-конференції, звертаючись до Кабінету Міністрів, вимагають негайного законодавчого забезпечення виконання рекомендацій Комітету ООН з прав людини, в яких серед іншого зазначається: повністю заборонити тортури і нелюдське, чи таке, що принижує людську гідність, поводження чи покарання; забезпечити повагу до процедурних прав затриманих осіб та осіб, позбавлених волі; виключити будь-яку можливість жорстокого, нелюдського чи принизливого поводження тощо.