З сьогоднішнього дня по 21 грудня в Україні буде проведена благодійна акція “Врятуй нове життя” на підтримку новонароджених, які потребують інтенсивної терапії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомила директор Фонду “Сяйво”, створеного Клубом успішних людей, Тетяна ПОПОВА.

За її словами, на зібрані гроші будуть придбані додаткові реанімаційні місця для відділень інтенсивної терапії новонароджених і відділення недоношених дітей при Київському обласному центрі охорони здоров`я матері і дитини.

Відео дня

Свій благодійний внесок кожен бажаючий може перерахувати з допомогою СМС на номер 7000500 код 55.

Присутня на прес-конференції представник Міністерства охорони здоров`я Валентина ПЕДАН підкреслила, що з 1 січня 2007 року Україна переходить на нові критерії реєстрації новонароджених. Згідно з цими новими правилам, які вже тривалий час існують в Європі, новонароджена дитина вже в 22 тижні, а не як на сьогоднішній день - в 28 тижнів, - вважатиметься життєдіяльною, а не плодом. Але в такому віці діти часто народжуються вагою від 500 грам до 1 кг, причому з ще погано працюючими легенями. Для забезпечення життя такої дитини необхідне спеціальне устаткування і дороге медикаментозне лікування. МОЗ, у свою чергу, підготувало пропозиції до проекту держбюджету на майбутній рік щодо забезпечення апаратурою і всім необхідним оснащенням реанімаційного місця для глибоко недоношених новонароджених. На ці цілі, за її інформацією, планується закласти 160 млн. грн., але це - на пологові установи в усіх регіонах України.

В.ПЕДАН зазначила, що жодна країна в світі не забезпечує за державний рахунок якісну і в повному обсязі медичну допомогу. Там йде багатоканальне фінансування, в т.ч. і благодійне, страхова діяльність. Тому вона дуже вітає ініціативу Клубу успішних людей зі збору додаткових коштів на розвиток медицини.

Як повідомила головний лікар Київського обласного центру охорони здоров`я матері і дитини Лариса ЖУРАВЛЬОВА, їх центр, а також Охматдит, є установами третього рівня, куди доставляють жінок-породіль з патологіями або акушерськими ускладненнями з усієї області. Відділення інтенсивної терапії на 6 ліжок для виходжування недоношених діток також працює в Броварському пологовому будинку. Скоро планується відкриття Білоцерківського сучасного пологового будинку також з відділенням інтенсивної терапії й починається будівництво пологового будинку з інтенсивною терапією в Боярці.

За інформацією Л.ЖУРАВЛЬОВОЇ, новонародженим з вагою 500 гр. надається допомога в їхньому Центрі вже протягом останніх 5 років. У 2006 р. у них народилося 7 дітей вагою від 500 гр. до 1 кг, з яких вижила одна дитина. Але вона підкреслила, що навіть за кордоном, де є суперсучасне устаткування і лікарі мають спеціальну підготовку, відсоток виживання таких новонароджених дуже малий. Також за цей час в Центрі народилося 10 дітей вагою від 1 кг до 1,5 кг, і всі вижили, оскільки Центр має апаратуру, яка дозволяє виходити таких діток.

По Україні, згідно з даними Л.ЖУРАВЛЬОВОЇ, за 2005 р. народилося 1 тис. 348 дітей вагою до 1 кг, і від 1 кг до 1,5 кг - 1 тис. 480 дітей. «Тобто, потенціал роботи у нас є, і звичайно хотілося б спільними зусиллями, з придбанням необхідної апаратури, а на кожну 500-грамову дитину потрібен апарат штучної вентиляції легенів, контролююча апаратура, «інкубатор» і відповідне дороге медикаментозне забезпечення, поліпшити показники виживання недоношених дітей», - сказала вона.

За даними офіційної статистики, яку озвучили на прес-конференції, зараз в країні виживає 30% маловагих новонароджених. В основному, це діти з вагою приблизно 1 кг. Новонароджених з вагою 500 гр. виживає 10 із 1 тис. народжених живими.