Експерти прогнозують зростання в Україні попиту на енергозберігаюче вентиляційне устаткування.

Як зазначив сьогодні в ході «круглого столу» в УНІАН про впровадження енергозберігаючих технологій директор «ЕБМ-ПАПСТ Україна» Олександр МАЗУР, у галузі вентиляційного устаткування фахівців усе більше приваблюють так звані ЕС-вироби - системи на базі електронно-комутованих двигунів із вбудованою технікою управління.

Поки продажами таких ЄС-вентиляторів в Україні займається тільки «ЕБМ-ПАПСТ», при цьому очікується зростання співвідношення присутності на ринку традиційної та ЕС-продукції. Зокрема, загальний оборот «ЕБМ-ПАПСТ Україна» за 2004 рік становив 1,245 млн. євро, зокрема 90,263 тис. євро - ЕС-продукти, за 2005 р. - загальний оборот 2,244 млн. євро, у т.ч. 628,32 тис. євро - ЕС-продукти. На сьогодні, за 10 місяців ц.р., оборот ЕС-продукції компанії становив уже 665 тис. євро. «Десь третя частина ЕС-продукції на сьогодні від загального обсягу, й це співвідношення постійно росте. Ми плануємо, що з наступного економічного року в нас на 30-45% повинне зрости ось це співвідношення», - зазначив у ході «круглого столу» інженер проектів EBM-PAPST (Німеччина) у країнах СНД Олексій АМАНН.

Відео дня

За даними О.МАЗУРА, використовання ЕС-устаткування зрештою економічно вигідніше, швидше окупається, оскільки воно споживає до 50% менше енергії, експлуатаційні витрати менші на 30%. Як зазначив він, у той же час, ЕС-вентиляційні системи в середньому в 1,5 раза дорожчі за традиційні системи. «Але якщо традиційні вентилятори, які використовуються в комплектації систем виносного холоду, обладнуються перетворювачами частоти та іншими додатковими пристроями, то в сукупності це за вартістю зіставно з ЕС-вентиляторами», - додав він. Крім того, за словами О.МАЗУРА, ЕС-вентилятори відрізняються низьким рівнем шуму. За його даними, останнім часом рівень довіри споживачів до такого виду вентиляційних систем істотно зріс. «Зростання зацікавленості спостерігається з кожним роком», - сказав він.

Як зазначив О.МАЗУР, поки такою продукцією найчастіше цікавляться супермаркети, торгові центри. Наприклад, у супермаркетах торговою площею 1500 кв. м звичні вентилятори споживають електроенергії на близько 21 тис. дол. на рік, ЕС-вентилятори - 13 тис. дол. «Й із зростанням площі супермаркету ця сума збільшується й сума економії, відповідно, теж. Тобто в середньому виходить десь від 37% до 50% економії», - зазначив він.

Довідка УНІАН. Німецька компанія EBM-PAPST - провідний світовий виробник електромоторів, вентиляційного устаткування, заснована в 1963 р. Груповий консолідований оборот підприємств EBM-PAPST становить 950 млн. євро на рік. Щорічно підприємства виробляють понад 50 млн. одиниць продукції. Частка експорту в загальному обороті - 61-70%.

«ЕБМ-ПАПСТ Україна» утворена в 2003 р. як філіал EBM-PAPST. Основний вид діяльності - продаж і технічна підтримка продуктів EBM-PAPST в Україні. На сьогодні в компанії більше 300 реалізованих проектів в Україні.