Адвокат засудженого керівника правління ВАТ "Науково-дослідний інститут склопластиків і волокна” Ігоря ШУМАКА Юрій ВАСИЛЕНКО вважає "суто замовною" порушену проти нього справу. Про це Ю.ВАСИЛЕНКО заявив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Він повідомив, що 20 червня 2006 року Печерський районний суд міста Києва засудив І.ШУМАКА до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна за ч.5 ст.191 Кримінального кодексу України. (Частина 5 ст.191 ККУ передбачає покарання за «привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою» – УНІАН.)

"Це суто замовне порушення справи і засудження", – сказав адвокат.

Відео дня

За його інформацією, раніше І.ШУМАК очолював спільне українсько-японське підприємство "НТБ", співзасновниками якого є японська компанія YEIB Co Ltd. і український "НДІ склопластиків і волокна". Компанія YEIB Co Ltd. також є власником ВАТ "НДІ склопластиків і волокна". СП виготовляє теплоізоляційне волокно, яке експортують до Японії і використовують для автомобілебудування. Пізніше, виключно на користь СП "НТБ" японська фірма придбала контрольний пакет акцій НДІ.

За словами адвоката, з часом у І.ШУМАКА і японської сторони виникли розбіжності. Як заявив Ю.ВАСИЛЕНКО, японці закуповували продукцію СП за собівартістю, позбавляючи підприємство будь-яких прибутків, унеможливлюючи перспективи його розвитку і ігноруючи інтереси колективу. Через незгоду з такою політикою І.ШУМАК подав у відставку з посади директора СП "НТБ". Як розповів Ю.ВАСИЛЕНКО, після переговорів з японською стороною було досягнуто взаємоприйнятної угоди: І.ШУМАК викуповує у компанії YEIB Co Ltd акції непотрібного японцям НДІ склопластиків і волокна, а НДІ гарантує безпечну роботу СП "НТБ”. При цьому І.ШУМАК ще півроку очолював СП.

Як відзначив адвокат, очоливши практично розвалений НДІ, І.ШУМАК поставив його на ноги і організував виробництво, на кшталт японського продукту, на основі власної, розробленої українськими фахівцями технології. Вона дозволяла одержувати дешевше і якісніше базальтове волокно, яке відкривало великі перспективи присутності України на світових ринках. Відчувши небезпеку для свого монопольного становища, говорить юрист, І.ШУМАКА звинуватили в незаконному заволодінні акціями НДІ.

Адвокат також повідомив, що дев`ять місяців справу розслідувала СБУ, але, зрештою, закрила її через відсутність складу злочину. Але, через деякий час, японці звернулися в прокуратуру.

«І обвинувальний висновок прокуратури, і судовий вирок є прикладом відвертої упередженості, - вважає Ю.ВАСИЛЕНКО. - По суті, суд не зміг довести жодного пункту з висунутих І.ШУМАКУ звинувачень і проігнорував численні докази його невинності». «Крім того, суд інкримінував І.ШУМАКУ порушення деяких статей Торгового кодексу Японії! Безпрецедентність полягає і в тому, що суто цивільну справу було переведено в розряд кримінальних. Цілком очевидно, що істинна мотивація дій органів досудового слідства і суду лежить у далекій від реального правосуддя площині", - сказав адвокат І.ШУМАКА.

Також Ю.ВАСИЛЕНКО повідомив, що зараз справа перебуває на розгляді Апеляційного суду міста Києва. Засідання у справі має відбутися 30 листопада 2006 року.