20 червня Печерський райсуд м. Києва засудив до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна голову правління ВАТ „Науково-дослідний інститут склопластиків і волокна”  Ігоря Шумака.

Раніше Ігор Шумак очолював  спільне українсько-японське підприємство „НТБ”, співзасновниками якого є  японське АТ „YEIB Co Ltd” та український НДІ склопластиків і волокна. СП виготовляє теплоізоляційне волокно, яке експортують до Японії і використовують для автомобілебудування.  Пізніше виключно в інтересах СП "НТБ" японська фірма придбала контрольний пакет акцій НДІ.

З часом у Ігоря Шумака і японської сторони виникли розбіжності. Японці закуповували продукцію СП за ціною собівартості, позбавляючи підприємство будь-яких прибутків,  унеможливлюючи перспективи його розвитку та ігноруючи інтереси колективу. Те ж саме стосувалося НДІ склопластиків і волокна, яке японська сторона взагалі мала намір фактично ліквідувати.

Відео дня

Через незгоду з такою політикою Ігор Шумак подав у відставку з посади директора СП „НТБ”. Після переговорів з японською стороною було досягнуто взаємоприйнятної  угоди: Шумак викуповує у  АТ „YEIB Co Ltd” акції непотрібного японцям  НДІ склопластиків і волокна, а  НДІ гарантує безпечну роботу СП „НТБ”. Приьцому Ігор Шумак ще півроку очолював СП.

Очоливши практично розвалений НДІ, Ігор  Шумак поставив його на ноги і організував виробництво подібного до японського продукту на основі власної, розробленої українськими спеціалістами технології. Вона дозволяла отримувати дешевше і якісніше базальтове волокно, що відкривало великі перспективи присутності України на світових ринках.

Відчувши небезпеку свого монопольного становища, японці звинуватили Ігоря Шумака у незаконному заволодінні акціями НДІ. Справу дев`ять місяців розслідувала СБУ, але зрештою закрила її за відсутністю складу злочину. Та через деякий час японці звернулися до прокуратури, після чого розпочалося справжнє „торжество правосуддя”.

І обвинувачувальний висновок  прокуратури, і судовий вирок  є прикладом відвертої упередженості. По суті, суд не зміг довести жодного пункту з  висунутих Ігорю Шумаку обвинувачень і проігнорував  численні докази його невиновності.  Крім іншого, суд інкримінував Ігорю Шумаку порушення деяких статей Торгівельного кодексу Японії! Безпрецедентність полягає і в тому, що суто цивільну справу було переведено до розряду кримінальних. Цілком очевидно, що істинна мотивація дій органів досудового слідства та суду лежить в далекій від реального правосуддя площині.

Зараз справа перебуває на розгляді Апеляційного суду м. Києва. Його засідання у справі має відбутися 30 листопада 2006 року.

Контакти:

Юрій Василенко, адвокат -  8-050-6637219

Вікторія Шумак  - 8-050-3848332