Київське юридичне товариство просить СБУ та Генеральну прокуратуру України перевірити заяви американських адвокатів колишнього голови Сумської облдержадміністрації Володимира ЩЕРБАНЯ.

Як повідомив на прес-конференції в УНІАН голова товариства Олег БЕРЕЗЮК, відповідні листи товариство направило на ім’я керівників цих відомств 10 листопада цього року.

“Враховуючи те, що посадових осіб українських правоохоронних органів було публічно звинувачено у вчиненні службових злочинів і вказано на причетність до цього Президента України Віктора ЮЩЕНКА та міністра внутрішніх справ Юрія ЛУЦЕНКА, прошу перевірити заяви адвокатів Володимира ЩЕРБАНЯ - панів Джоела МАГОЛЬНИКА, Дениса ТРИФОНОВА, Хореа МОКАНУ, Миколи ЄВДОКИМЕНКА і пані Джейн МОСКОВІЦ, а також дати правову оцінку законності діяльності компанії Diligence на території України”, йдеться у листах на ім’я керівників СБУ та Генпрокуратури, тексти яких були розповсюджені під час прес-конференції.

Відео дня

О.БЕРЕЗЮК зазначив, що, на переконання українських юристів, американські юристи навряд чи могли на законних підставах збирати докази можливої причетності або непричетності В.ЩЕРБАНЯ до скоєння тих злочинів, у яких він обвинувачувався в Україні. “Детективна діяльність не дозволена нашим законодавством”, - сказав О.БЕРЕЗЮК.

Він також повідомив, що товариство направило лист до Надзвичайного та Повноважного посла США в Україні Вільяма ТЕЙЛОРА з проханням звернутися до Асоціації адвокатів США, щоб вона дала належну оцінку діям і заявам американських адвокатів В.ЩЕРБАНЯ.

“Ми вважаємо, що юристи вийшли за межі етики”, - зазначив голова Київського юридичного товариства.

Присутній на прес-конференції народний депутат Микола ЯКОВИНА зауважив, що йому виступи американських адвокатів В.ЩЕРБАНЯ здалися звичайною піар-технологією, а не доведенням достовірної інформації.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада американський адвокат В.ЩЕРБАНЯ Х.МОКАНУ заявив про те, що його підзахисного було заарештовано в США на підставі сфабрикованих документів – “червоного повідомлення” Інтерполу і ордера на арешт, виданого сумським судом. Крім того, Х.МОКАНУ заявив, що це відбулося через політичні суперечки між “В.ЩЕРБАНЄМ і командою Ю.ЛУЦЕНКА-В.ЮЩЕНКА”.

9 листопада начальник українського бюро Інтерполу Кирило КУЛІКОВ спростував звинувачення на свою адресу і заявив про намір подати в суд на адвокатів.

Адвокати В.ЩЕРБАНЯ також стверджували, що МЗС України не пропонував їхньому підзахисному консульської допомоги, що було спростовано пізніше міністерством. Крім того, адвокати В.ЩЕРБАНЯ заявили про те, що він не має юридичних обмежень для повернення в США. Крім того, адвокати В.ЩЕРБАНЯ повідомили, що здійснювали власне розслідування, однак не розкрили його результатів.

В.ЩЕРБАНЬ 4 листопада повернувся до України із США, де його було затримано 12 жовтня 2005 року за порушення візового режиму. Після прибуття до України В.ЩЕРБАНЯ було доставлено до Генпрокуратури, яка вирішила відпустити його на поруки народних депутатів від Партії регіонів.

В Україні В.ЩЕРБАНЯ звинувачують у скоєнні низки тяжких злочинів, таких як зловживання службовим положенням, перевищення службових повноважень, вимагання, шахрайство з фінансовими ресурсами та інших.

В.ЩЕРБАНЬ обіймав посаду голови Сумської ОДА з грудня 2002 року по січень 2005 року.