16 листопада 2006 року у агенції УНІАН відбулася пресова конференція голови Української республіканської партії „Собор”, народного депутата Україна Анатолія Матвієнка, народного депутата Миколи Яковини та голови Київського юридичного товариства Олега Березюка на тему: „Політичні та правові аспекти повернення Володимира Щербаня в Україну”.

Під час пресової конференції голова УРП „Собор” А.Матвієнко, зокрема, розповів, чому Володимир Щербань повернувся в Україну. За словами народного депутата, Щербань був однією з найодіозніших постатей режиму Леоніда Кучми. „Перебуваючи на посаді губернатора Сумщини, він згуртував проти себе всю область, і в зв’язку з поверненням Щербаня в Україну, у Сумах зараз може виникнути новий майдан”, - зауважив голова УРП „Собор”. Він також переконаний, що повернення Володимира Щербаня в Україну – це „пробний камінець” для інших „емігрантів”: Бакая, Боделана та інших.

У свою чергу голова Київського юридичного товариства Олег Березок прокоментував дивовижну активність американських адвокатів пана Щербаня на території нашої країни. Пан Березок зауважив, що „в Україні мільйони людей були свідками того, з якими  порушеннями відбувались вибори Президента України у 2004 році. В тому числі, мешканці Сумщини дуже добре знають, що робив Володимир Щербань на посаді голови Сумської обласної державної адміністрації, і яку роль він відігравав під час президентських виборів, і тут з’являється  дехто Денис Трифонов із приватної компанії  «Diligence», зареєстрованої у Сполучених Штатах як товариство з обмеженою відповідальністю, і заявляє про те, що ця компанія провела розслідування висунутих Володимиру Щербаню українською стороною звинувачень і вважає, що вони є надуманими і безпідставними”.

Відео дня

„Для того, щоб сказати про те, винен Володимир Щербань у висунутих йому звинуваченнях чи ні, потрібно на законних підставах порушити кримінальну справу, належним чином її розслідувати і зібрані докази надати суду. І лише  суд має винести свій  вердикт і сказати є у діях пана Щербаня склад злочину чи ні”, - зауважив провідний київський правознавець.

Олег Березюк також підготував спеціального листа до Посла Сполучених Штатів в Україні, у якому висловив протест проти протиправних дій американських юристів, захисників громадянина України Володимира Щербаня, панів Джоела Магольніка, Хореа Мокану, Дениса Трифонова та пані Джейн Московіц, які 8 листопада 2006 року провели у Києві прес-конференцію, де безпідставно звинуватили українські правоохоронні органи у фальсифікації офіційних документів, наданих українською стороною правоохоронним органам Сполучених Штатів Америки для затриманого громадянина України Володимира Щербаня.

На думку заступника голови комітету Верховної Ради України в закордонних справах Миколи Яковини (УРП „Собор”) про суперечливі дії американських юристів повинні знати і в Україні, і у США для того, щоб громадяни мали можливість об’єктивно оцінити фахові здібності та етичний рівень нинішніх захисників В.Щербаня.

Павло Тарасюк, речник

   +38 097 922 92 47,

        +38 067 445 86 50,

+38 044 287 11 91

Електронна пошта:

office@urpsobor.org.ua

pavlotar@ukr.net

Партійний Інтернет сайт:

www.urpsobor.org.ua