Посол ЮНІСЕФ, чемпіон світу з шахів Анатолій КАРПОВ закликає українську владу захистити дітей від захворювань, викликаних йодним дефіцитом.

Про це він повідомив на прес-конференції в УНІАН.

А.КАРПОВ відвідує Україну для того, щоб приєднатися до громадської кампанії, що закликає владу виконати власне зобов’язання щодо подолання йододефіцитних захворювань.

Відео дня

Дефіцит йоду визнано найпоширенішою в світі причиною погіршення нормального розвитку мозку та провідною причиною ушкодження мозку у новонароджених. Також дефіцит йоду спричиняє такі захворювання як зоб та затримку фізичного розвитку дітей. За оцінками експертів, дефіцит йоду призводить до того, що 274 тис. немовлят, які щороку народжуються в Україні, знаходяться під загрозою затримки розумового розвитку. Більшість школярів також страждають від дефіциту йоду.

ЮНІСЕФ закликає парламентаріїв прийняти закон про йодизацію всієї харчової солі і таким чином захистити новонароджених від ушкоджень розвитку мозку та зменшити ризик захворювань на рак щитовидної залози.

“Україна є ключовою країною у подоланні йододефіциту в усьому регіоні Центральної, Східної Європи та серед країн СНД, – сказав А.КАРПОВ, – оскільки Україна є найбільшим постачальником харчової солі в регіоні, понад 100 млн. людей виграють від рішення Верховної Ради щодо загальної йодизації солі”.