16 листопада об 11.00  в УНІАН (Київ, вул. Хрещатик, 4) відбудеться прес-конференція Олександра Фельдмана - народного депутата України, голови  правління Міжнародного центру толерантності (МЦТ), під час якої будуть презентовані результати всеукраїнського дослідження “Рівень толерантності в Україні”, проведеного у вересні-жовтні 2006 року.

 Дослідження проведено Інститутом прикладних гуманітарних досліджень на замовлення МЦТ з метою визначення рівня толерантності населення України до різних соціальних груп.

 Захід присвячено 50 - річчю проголошення Генеральною асамблеєю ООН Міжнародного дня толерантності.

Відео дня

 Толерантність, тобто терпимість і повага, сприйняття багатоманітності культур світу, форм і способів виявлення людиною своєї індивідуальності  має бути одним із найважливіших ціннісних орієнтирів сучасного світу.

 Толерантність сьогодні – це не лише пристойна поведінка інтелигентої людини. Йдеться про стратегію країн, про умову для розв»язання найактуальніших проблем світу, консолідації суспільства і, навіть, забезпечення національної безпеки кожної з країн. Про те, що саме поведінка в дусі толерантності передбачає перехід від психології протистояння, підозри і насильства до культури миру, довіри і злагоди, зміцнення національної, регіональної і міжнародної стабільності, миру та безпеки невоєнними, гуманітарними методами.

 Безумовно, вирішальна роль у цьому належить державному менеджменту, але без відповідної атмосфери, яка формується самими громадянами, їх організаціями, а не створюється штучно зверху принципи толерантності залишаться лише добрим побажанням на майбутнє.

 Саме з цього й виходив Міжнародний Центр Толерантності, започаткувавши проведення систематичного моніторингу проблем толерантності в українському суспільстві.

 Як показали результати дослідження ( в опитуванні взяло участь 1167 респондентів із 65 населених пунктів 15 областей України), більше 67% населення оцінюють сучасну ситуацію в Україні як напружену і конфліктну. і лише 12% як спокійну. Цілком природно, що такий емоційний стан є сприятливим ґрунтом для проростання різного роду фобій. Що тривожить сьогодні людей?

 Як свідчать відповіді респондентів, серед причин занепокоєння – недовіра до влади –77%, зростання корупції - 60%, зростання соціальної прірви між багатими та бідними – 80%,  загострення протистояння  між прибічниками різних ідеологій – 55 %, екологічна ситуація – 64%, зростання кількості мігрантів та біженців – 34%.

 За даними дослідження громадяни України виявляють значну дистанційованість від представників неєвропейської раси.

 Вкрай ізольованими в повсякденному житті групами залишилися представники сексуальних меншин та носії ВІЛ/СНІД.

 Загалом тривожна   картина життя негативно впливає і на міжнаціональні стосунки.

За даними дослідження, найбільш загрозливою в цьому відношенні виглядає ситуація на Півдні України та Києві.

 Надзвичайно тривожним є зафіксоване дослідженням вкрай негативне ставлення до представників ромської спільноти. Майже  65% громадян України не бажають бачити ромів своїми співвітчизниками, а 40% - виступає за те щоб вислати їх за межі України.  Дослідження зафіксувало негативне ставлення українських громадян до мігрантів та біженців. Достатньо сказати, що представники афро-азіатських країн респондентами взагалі не розглядаються  у якості постійних жителів України.

 Заслуговує уваги той факт, що ті органи, які мають певну соціальну місію, пов’язану з захистом прав людини (правозахисні організації, уповноважений Верховної Ради з Прав Людини, органи місцевого самоврядування, правоохоронні органи) мають дуже низький рівень довіри у населення стосовно ефективності їх правозахисних дій.

 В цілому люди схильні звертатися за допомогою до впливових родичів та знайомих, кримінальних угрупувань, ЗМІ.

 Високу довіру серед населення має Європейський Суд з Прав Людини.

Прес-служба МЦТ

278-44-97