Вища академічна рада загальнонаціональної програми України “Людина року” визначила володарів міжнародних і спеціальної премій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН, присвяченій оголошенню проміжних підсумків експертного визначення претендентів на здобуття лауреатських звань 11-ї загальнонаціональної програми “Людина року”, повідомив голова Вищої академічної ради програми, академік Національної академії наук України Володимир СЕМИНОЖЕНКО.

За його інформацією, володарями міжнародної премії у галузі суспільно-політичної діяльності стане Президент Азербайджану Ільхам АЛІЄВ, у галузі дипломатії - Надзвичайний та Повноважний посол Кореї в Україні Хо СУНГ-ЧЬОЛ.

Відео дня

Міжнародна премія в галузі благодійництва та меценацтва присуджена відомому бізнесмену (компанія “Winner Ford”) та меценату українського походження Івану ГИНЯНСЬКОМУ. Міжнародні премії за видатний внесок у розвиток культури та мистецтва одержать цього року заслужені діячі мистецтв Росії Кім БРЕЙТБУРГ та Ігор ДЕМАРІН. Володарем спеціальної премії за особливі заслуги у творчій, громадській та патріотичній діяльності стане кінорежисер, актор, телеведучий, продюсер Федір БОНДАРЧУК.

Міжнародні і спеціальна премії за 2006 рік будуть вручені під час проведення урочистої церемонії нагородження переможців і лауреатів програми “Людина року-2006”, що відбудеться орієнтовно 18 березня 2007 року в Національному палаці “Україна” в Києві, повідомив В.СЕМИНОЖЕНКО.

За інформацією президента цієї програми Аркадія РАЙЦИНА, генеральна дирекція загальнонаціональної програми “Людина року” 2 листопада підбила підсумки першого етапу експертного визначення претендентів на лауреатські звання програми у 15 номінаціях. “На сьогодні визначено 5 лідерів у кожній із номінацій. На другому етапі експерти визначать по три кандидати у кожній номінації і це буде оголошено 15 січня 2007 року”, - сказав він.

Говорячи про тенденції конкурсу “Людина року”, А.РАЙЦИН зазначив, що цього року найбільша кількість претендентів визначається в номінаціях, які пов’язані з підприємницькою діяльністю. За його даними, кількість підприємців, які були названі експертами, на цей час становить 56, а кількість менеджерів, які названі хоча б один раз експертами, на сьогодні становить 52. “Це свідоцтво того, що в нас з’являється нова генерація талановитих менеджерів, талановитих підприємців, чиї компанії і вони самі є взірцем того, як треба вести бізнесові справи, чи керувати компаніями на сучасному етапі”, - зазначив президент конкурсу. Серйозна конкуренція, за його словами, є цього року в номінаціях “Митець року” та “Юний талант”.

Серед номінантів на звання “Регіональний лідер року” - голова Київської обласної державної адміністрації Віра УЛЬЯНЧЕНКО, голова Донецької обласної ради Анатолій БЛИЗНЮК, голова Дніпропетровської ОДА Надія ДЄЄВА, голова Харківської облради Василь САЛИГІН та голова Рівненської облдержадміністрації Віктор МАТЧУК. Всього на даний час у цій номінації експертами було названо 28 осіб як потенційних претендентів на звання лауреата.

Серед претендентів на звання "Міський голова року" – міський голова Ялти Сергій БРАЙКО, міський голова Вінниці Володимир ГРОЙСМАН, міський голова Харкова Михайло ДОБКІН, міський голова Львова Андрій САДОВИЙ та міський голова Миколаєва Володимир ЧАЙКА. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі потенційними претендентами на звання лауреата 29 осіб.

Серед претендентів на звання "Промисловець року" – голова правління ВАТ “Запоріжкокс” Борис ВОЙТЕНКО, директор Одеського припортового заводу Валерій ГОРБАТКО, голова правління - генеральний директор ВАТ “Донецький металургійний завод” Олександр РИЖЕНКОВ, голова правління ВАТ “Запоріжсталь” Віталій САЦЬКИЙ, генеральний директор ВАТ “Алчевський металургійний комбінат” Тарас ШЕВЧЕНКО. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 39 осіб.

Серед претендентів на звання "Підприємець року" – голова правління ЗАТ “Строймак Кнауф” Олександр ГАВРИШ, президент “Київ Інвестмент груп” Андрій ІВАНОВ, генеральний директор холдингу “IDS Group” Микола КМИТЬ, президент холдингу “Aventures Group” Володимир КОЛОДЮК, генеральний директор компанії “Т.М.М.” Микола ТОЛМАЧЕВ, президент компанії “Forume Evolution” Володимир ШКОЛЬНИК. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 56 осіб.

Серед претендентів на звання "Менеджер року" – президент асоціації “ПФТС ” Ірина ЗАРЯ, генеральний директор УДППЗ “Укрпошта” Ігор КРАВЕЦЬ, голова спостережної ради ВАТ “Рітейл груп” Роман ЛУНІН, голова ради директорів СП “Пальміра Рута” Владислав НЕЧАЙ, голова правління - генеральний директор ВАТ “ПолтаваКондитер” Валерій ПЛАКСІЙ, генеральний директор інвестиційної компанії “Драгон капітал” Дмитро ТАРАБАКІН. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 52 особи.

Серед претендентів на звання "Фінансист року" – голова правління ВАТ “Родовід Банк” Денис ГОРБУНЕНКО, голова правління ВАТ “Укрексімбанк” Віктор КАПУСТІН, голова ради директорів ТОВ КБ “Дельта” Микола ЛАГУН, голова правління ВАТ “Ощадбанк” Олександр МОРОЗОВ, голова правління АКБ “ПІвденний” Вадим МОРОХОВСЬКИЙ, голова правління ВАТ “Кредит промбанк” Людмила РАСПУТНА. Всього на даний час в цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 26 осіб.

Серед претендентів на звання "Національна торговельна марка року" – “Галичина”, “Козирна карта”, “Космо”, “Нестле”, “Щедрий дар”. Всього на даний час у цій номінації експертами були названі 39 потенційних претендентів на звання лауреата.

Серед претендентів на звання "Журналіст року в галузі друкованих ЗМІ" - Михайло БІЛЕЦЬКИЙ (газета "CN-Столичные нововсти"), Вахтанг КІПІАНІ (журнал “Фокус”), Тетяна КРЕМЕНЬ (журнал "Кореспондент"), Володимир СКАЧКО (газета "Київський телеграф"), Олександр ЧАЛЕНКО (газета "Сегодня”). Всього на даний час у цій номінації експертами було названо 21 потенційного претендента.

Серед претендентів на звання "Журналіст року в галузі електронних ЗМІ" – журналісти “5 каналу” Лідія ТАРАН та Роман ЧАЙКА, телеканалу “НТН” Ілона ДОВГАНЬ, радіо “Ера FM” Роман ЧАЙКОВСЬКИЙ, телеканалу ICTV Савік ШУСТЕР. Всього на даний час в цій номінації експертами було названо 23 потенційних претенденти на звання лауреата.

Серед претендентів на звання "Вчений року" – академік-секретар відділення літератури, мови та мистецтвознавства НАНУ Іван ДЗЮБА; доктор філософських наук, професор, головний науковий співробітник Інституту філософії ім. Г.Сковороди Сергій КРИМСЬКИЙ; директор Радіоастрономічного інституту НАНУ, академік Леонід ЛИТВИНЕНКО; віце-президент НАНУ, академік Антон НАУМОВЕЦЬ; генеральний директор Національної бібліотеки України ім. Вернадського, академік НАНУ Олексій ОНИЩЕНКО. Всього на даний час в цій номінації експертами було названо 27 осіб.

Серед претендентів на звання "Митець року" – відомий кінорежисер, кліпмейкер Алан БАДОЄВ, заслужений діяч мистецтв України, режисер-документаліст Сергій БУКОВСЬКИЙ, заслужений діяч мистецтв України, головний диригент Симфонічного оркестру Національної філармонії України Микола ДЯДЮРА, заслужений працівник культури України, президент Всеукраїнської громадської організації “Циркова спілка Кобзова” Микола КОБЗОВ, народний артист України, художній керівник Київського театру драми і комедії Едуард МИТНИЦЬКИЙ. Всього на даний час в цій номінації експертами названі як потенційні претенденти на звання лауреата 46 осіб.

Серед претендентів на звання "Актор року" – народний артист України, актор Національного академічного театру російської драми ім. Л.Українки Давид БАБАЄВ, актриса Молодого театру, володарка премії “Київська пектораль” Ірма ВІТОВСЬКА, заслужений артист України, актор театру і кіно Дмитро ЛАЛЕНКОВ, заслужений артист України, актор Молодого театру Валерій ЛЕГІН, актриса театру і кіно Марина МОГИЛЕВСЬКА. Всього на даний час в цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 30 осіб.

Серед претендентів на звання "Спортсмен року" – переможець тенісного турніру серії WTA в 2006 р. Олена БОНДАРЕНКО, чемпіон Світу 2006 р з легкої атлетики (в приміщенні), срібний призер Чемпіонату Європи 2006 р. з легкої атлетики Іван ГЕШКО, бронзові призери Олімпійських ігор в Турині з фігурного катання, срібні призери Чемпіонату Європи 2006 р. з фігурного катання Олена ГРУШИНА та Руслан ГОНЧАРОВ, чемпіонка Світу 2006 р. зі спортивної гімнастики Ірина КРАСНЯНСЬКА, чемпіонка Європи 2006 р. зі стрибків у воду Юлія ПРОКОПЧУК, чемпіонка Європи 2006 р. з плавання на дистанції 100 м брасом Ганна ХЛИСТУНОВА. Всього на даний час в цій номінації експертами було названо 29 осіб.

Серед претендентів на звання “Меценат року” – президент концерну “Київпідземшляхбуд”, меценат виставки творів Ніко ПІРОСМАНІ у Києві Дмитро АНДРІЄВСЬКИЙ, президент благодійного фонду “Ейдос” Людмила БЕРЕЗНИЦЬКА, президент Ліги українських меценатів Володимир ЗАГОРІЙ, президент Громадського фонду святого Андрія Первозванного Анатолій КОВАЛЕНКО, генеральний директор ЗАТ “КрафтФудзУкраїна”, меценат конкурсу “Коронація слова” Юрій ЛОГУШ, відомий український підприємець та меценат Віктор ПІНЧУК. Всього в цій номінації експертами було названо як потенційними претендентами на отримання лауреатських звань 22 здобувача.

Серед претендентів на звання “Юний талант року” – юна співачка АССОЛЬ, юний співак, переможець телевізійного проекту “Шанс” Віктор МЕЛЬНИК, співачка, лауреат Всеукраїнських фестивалів, фіналістка конкурсу дитячого “Євробачення – 2006” в Україні Вікторія ПЕТРИК, юна піаністка Настя РІЗІКОВ, переможець конкурсу дитячого “Євробачення – 2006” в Україні Назар СЛЮСАРЧУК, співачка та телеведуча Катерина СОКОЛОВСЬКА. Всього на даний час в цій номінації експертами були названі як потенційні претенденти на звання лауреата 14 осіб.

А.РАЙЦИН повідомив, що експертів представляють 162 авторитетні і впливові організації, структури, фонди, засоби масової інформації. Він нагадав, що експертне визначення починається у червні кожного року і закінчується у січні наступного року.

В.СЕМИНОЖЕНКО, у свою чергу, повідомив, що вища академічна рада цього року поповнилась 4 новими членами. Це, за його словами, передбачено статутом проекту. Отже, цього року в раді працюють академік, директор інституту економіки і прогнозування НАНУ Валерій ГЕЙЦ, народний депутат України Михайло ПОЖИВАНОВ, Надзвичайний та Повноважний посол України Михайло РЄЗНІК, голова правління “Укрсоцбанку” Борис ТИМОНЬКІН.