Центром соціальних досліджень “Софія” з 19 по 26 жовтня 2006 р. було проведене опитування дорослого населення України. Загалом було опитано     2024 респондента. Вибірка опитування за статтю, віком, регіоном проживання та типом поселення репрезентує населення України віком від 18 років і старше. Метод опитування – стандартизоване інтерв’ю („віч-на-віч”) за місцем проживання респондента (на дому). Опитування проводилося у всіх областях України, АР Крим, Києві та Севастополі (загалом у 132 населених пунктах). Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Жовтень 2006 р. Основні результати дослідження (повні формулювання питань та одномірні розподіли  відповідей на питання див. у кінці прес-релізу)

Відео дня

• Теперішній уряд має значний кредит довіри з боку населення. Цей ресурс довіри складають 12,9% респондентів, які позитивно оцінюють роботу уряду, а також 30,9% опитаних, які вважають, що ще рано давати оцінку діяльності Кабінету Міністрів. Чверть (24,8%) опитних не дали однозначної оцінки роботі уряду, характеризуючи її почасти позитивно, почасти негативно.

• Переважна більшість опитаних вважає, що уряд В.Януковича працює або краще, ніж попередній уряд Єханурова (вказали 33,8% опитаних), або так само (36,0%). Тільки один з п`яти опитаних (19,0%) вважає, що теперішній уряд працює тою чи іншою мірою гірше, ніж попередній уряд.

• Роботу В.Януковича на посаді Прем`єр-міністра тою чи іншою мірою позитивно оцінюють 45,3% опитаних. З огляду на досвід моніторингу оцінок, що характеризують роботу голів уряду, такий показник слід характеризувати, як “високий”. Слід враховувати: висока оцінка роботи В.Януковича на посаді Прем`єр-міністра України почасти є показником політичної підтримки з боку його прибічників.

• Роботу уряду негативно оцінили близько чверті (26,6%) опитаних. Як показав аналіз, на оцінку істотно впливають партійні уподобання респондентів. Найбільш критично характеризують діяльність Кабінету Міністрів – прибічники “Нашої України” та “Батьківщини”.

• На думку опитаних, теперішній уряд найбільш успішно справляється з такими завданнями:

 Розвиток добросусідських відносин і поглиблення співробітництва з Росією;

 Забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, стипендій, пенсій, матеріальної допомоги;

 Проведення зваженої національної політики, забезпечення прав на використання рідної мови.

• Найменш успішно уряду вдається...

 Стримувати зростання цін, інфляцію;

 Боротися з корупцією;

 Підвищувати рівень зарплат, пенсій, стипендій, матеріальної допомоги.

• Респонденти не схильні пов`язувати підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги передусім з роботою теперішнього уряду. Головною причиною зростання тарифів респонденти найчастіше називають підвищення Росією цін на газ. Наступні за частотою згадувань причини – “непродумані рішення Президента В.Ющенко”, “неефективна робота попереднього уряду, очолюваного Ю.Єхануровим” та “непродумані рішення Верховної Ради”.

• У масовій свідомості не існує  одностайної думки щодо того, як має працювати уряд – самостійно чи керуючись вказівками Президента. Одночасно, більшість (57,7%) опитаних констатує, що у своїй теперішній роботі уряд діє самостійно. Лише один з п`яти (19,8%) респондентів вважає, що уряд керується вказівками Президента.

• Більшість (57,7%) опитаних вважають, що В.Янукович перебуваючи на посту Прем`єр-міністра України тою чи іншою мірою виконує свої передвиборні обіцянки, або, принаймні, у міру можливості намагається це робити.

• Головними причинами того, що блок “Наша Україна” вирішив не входити до правлячої парламентської коаліції респонденти найчастіше вказували такі:

 незадоволення претензій “Нашої України” щодо міністерських посад,

 небажання “Нашої України” брати на себе відповідальність за стан економіки напередодні підвищення цін.

• Серед опитаних немає одностайної думки щодо доцільності...

 співробітництва “Нашої України” і Партії регіонів;

 перегляду конституційної реформи та повернення Президентові права формувати уряд.

• Ідея проведення дострокових парламентських виборів не користується популярністю серед українських громадян. Більшість (56,8%) опитаних тою чи іншою мірою негативно ставиться до можливості проведення дострокових виборів.

• Результати опитування свідчать про те, що...

 Рівень електоральної підтримки Партії регіонів залишається стабільно високим;

 Знижується рівень підтримки “Нашої України” (як блоку, так і партії НСНУ).

• Якби парламентські вибори відбувалися найближчої неділі, то за Партію регіонів проголосували б 37,4% респондентів (з тих, які братимуть участь у голосуванні), за партію „Батьківщина” – 23,7%, за Народний союз „Наша Україна” – 9,6%, за КПУ – 5,0%,             за СПУ – 2,9%.

• Лідером президентського рейтингу є В.Янукович. Найкращі шанси вийти до другого туру президентських виборів мають також Ю.Тимошенко та В.Ющенко, причому шанси Тимошенко є кращими. Якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі, то за В.Януковича проголосували б 36,7% респондентів (з тих, які братимуть участь у голосуванні), за Ю.Тимошенко – 21,9%, за В.Ющенко – 14,6%.

• Більшість (53,5%) опитаних вважає, що цього року житлово-комунальні служби в їхньому населеному пункті підготувалися до зими так само, як і торік. Однак, доволі багато (22,5%) й тих, хто вважає, що служби підготувалися гірше.

• Серед мешканців “багатоповерхівок” переважна більшість (72,8%) тою чи іншою мірою негативно оцінює роботу житлово-комунальних підприємств (ЖЕКів), що відповідають за експлуатацію їхніх будинків.

• Серед опитаних мало хто покладає відповідальність за підготовку житлово-комунальних служб до зими тільки на центральні органи влади. Як правило, висловлюється думка, що готовність до зими житлово-комунальних служб залежить від місцевої влади (вказали 45,4% респондентів) або від центральної та місцевої влади рівною мірою (40,1%).

• Дві третини (68,1%) респондентів вважають, що уряд недостатньо приділяє уваги підготовці до зими. При цьому більшість (53,5%) опитаних переконані: якщо Прем`єр-міністр України буде постійно контролювати хід робіт з підготовки до зими, ймовірність аварій та відключень опалення взимку зменшиться.

Тел. (044) 256 32 46,

Тел./факс (044) 256 32 42,

e-mail: ustas@sofia.com.ua,

http://www.sofia.com.ua

Результати дослідження будуть представлені на сайтах:

"ДІАЛОГ.ua" (http://dialogs.org.ua/)

ЦСД „Софія” (http://www.sofia.com.ua/)