Колектив газети “Вечірній Київ” заявляє про тиск з боку міської влади при висвітленні столичної політики.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН в. о. головного редактора видання Людмила ВОРОБЙОВА, яка обіймає цю посаду впродовж останніх трьох тижнів. В редакції газети вона працює 12 років.

Л.ВОРОБЙОВА зазначила, що з моменту призначення їй надходили вказівки від представників Київської міськдержадміністрації з приводу подачі інформації в газеті, питань, які необхідно висвітити - “то в усній формі вимагалося змінити концепцію, то наповнювання газети, то подачу інформації і т.д.”.

Відео дня

Л.ВОРОБЙОВА повідомила, що по-перше, “певні особи” з управління зв’язків з громадськістю КМДА сказали їй з приводу подачі інформації в газеті, що можна писати про все, критикувати все, але тільки не мера. По-друге, ці посадовці висловили свою позицію щодо інформування у газеті про діяльність опозиції – “проявити журналістам всю майстерність, щоб обійти все так, щоб було зовсім не так”, зазначила в. о. головного редактора “Вечірки”.

“Мені рекомендувала певна пані - в.о. начальника Головного управління з питань взаємодії з засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю Тетяна ВАСИЛЬЄВА, - що так не потрібно, а треба говорити так... і заголовок потрібно змінити. А найкраще, якби ви возили, якщо будете встигати, шпальти на вичитку комусь із заступників ради чи адміністрації”, - повідомила Л.ВОРОБЙОВА.

Вона зазначила, що все це відбувається без проведення офіційної зустрічі з трудовим колективом, без його ознайомлення з якоюсь новою концепцією, без відповідного її обговорення, а просто шляхом усних вказівок. При чому, за словами Л.ВОРОБЙОВОЇ, в редакції є своя концепція розвитку. Однак ця концепція ще не надавалась на розгляд мерії, оскільки було рішення про створення спеціальної комісії з визначення кращої концепції. Разом з тим цю комісію досі не створено, сказала Л.ВОРОБЙОВОЇ.

Між тим з сьогоднішнього дня Л.ВОРОБЙОВА, за її словами, має прийняти на роботу в газету колишнього працівника “Вечірки”, концепція якого визнана без конкурсу представниками мерії найкращою. Також, сказала вона, два тижні тому її змусили прийняти на роботу за рекомендацією з мерії дівчинку. Тобто, в газету приходять люди, які, за словами Л.ВОРОБЙОВОЇ, “мають абсолютно повністю контролювати все те, що подається в газеті”.

“Тобто влада демократизувалася в лапках. Тому що до цього, коли повставали журналісти, були “темники” в письмовій формі, їх можна було показати на прес-конференції. На сьогодні - це просто “развод” , тобто “а ми не казали”, “а ми не писали”, “ви самі собі придумали” і т.д.”, - наголосила в.о. редактора “Вечірки”.

“Наглядним прикладом свободи слова в муніципальних ЗМІ є те, що в “Хрещатику”, “Вечірці” та “Столиці” – вони як рідні брати: на першій, другій та третій сторінці однакова інформація і однакова подача певних посадових осіб. Це вже говорить про те, що для всіх однакова політика, і права вибору нам не дається”, - також підкреслила Л.ВОРОБЙОВА.

Вона зазначила, що за час існування видання були різні власники газета, але з усіма колектив знаходив “спільну мову” і ніколи не виникало питань, як подавати інформацію, та стосовно професійності журналістів. “На жаль, на сьогодні така проблема існує”, - сказала Л.ВОРОБЙОВА. Виходячи з цього, колектив газети підписався під зверненням до представників депутатського корпусу Київради, зокрема, до постійної комісії з питань культури та інформаційної політики, увійти до складу редакційної колегії редакції газети “Вечірній Київ”. Це, на її думку, забезпечить висвітлення в газеті абсолютно різних точок зору щодо подій, які відбуваються в Києві.

Присутній на прес-конференції працівник “Вечірки” заслужений журналіст України Валерій КОВАЛЕНКО, який пропрацював у виданні 26 років, наголосив, що останні роки газета намагається повернути статус “найулюбленішої для всіх киян”, незважаючи на конкуренцію та негаразди, найрізноманітніші клопоти, які не дають газеті швидко розгорнутися. “З приводу взаємин, які зараз налаштовуються між редакцією і новою київською владою, я можу сказати одне – взаємин як таких нема. З нами ніхто фактично не спілкувався щодо того, якою вони хочуть бачити нашу газету, чого чекають... Якщо ми будемо чути один одного, то почуємо. Поки що чути один одного хоче одна сторона. Друга сторона – не чує. І складається враження, що чути не хоче...”, - зазначив він.

Як повідомлялося, “Вечірка” стала газетою Київради в 2001 р. 28 вересня цього року Київрада звільнила головних редакторів трьох комунальних газет. З посад головного редактора газети «Вечірній Київ» звільнено Олександра БАЛАБКА, головного редактора газети «Українська столиця» Олександра ЗАЙЦЯ та головного редактора газети Київської міської ради «Хрещатик» Геннадія КИРИНДЯСОВА.

Щодо заміщення вакантних посад керівників ЗМІ Київрада прийняла рішення про проведення конкурсу.