Комітет виборців України вважає, що судовий ресурс є найбільшою загрозою для проведення виборів міських голів в Черкасах, Чернігові, Полтаві і Кіровограді.

Таку думку висловив голова правління КВУ Ігор ПОПОВ сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Ми провели моніторинг виборчих кампаній з виборів голів цих міст і дійшли висновку, що найбільшою загрозою для них є судовий ресурс за відсутності використання адміністративного ресурсу. Суди можуть використовуватися для ревізії результатів виборів», - сказав І.ПОПОВ.

Відео дня

Голова правління КВУ вважає, що повторні місцеві вибори багато в чому повторюють хід парламентської кампанії в березні 2006 року. «Позитивом є відсутність адміністративного і кримінального ресурсу, що завжди було проблемою для українських виборів», - пояснив він.

І.ПОПОВ також повідомив, що найбільшими проблемами виборчого процесу залишаються формування складів територіальних і дільничних виборчих комісій, списків виборців, а також проблеми зі своєчасним фінансуванням кампанії.

На його думку, особливістю кампаній з виборів мерів міст є її безпартійність. «Тільки одиниці з великої кількості кандидатів на посаду мера в усіх чотирьох містах є висуванцями партій. Наприклад, в Чернігові тільки троє з 45 кандидатів. Це свідчить про те, що в регіонах відсутня партійна структурованість і пропорційна система на місцевих виборах себе не виправдала», - підкреслив І.ПОПОВ.

У свою чергу заступник голови правління КВУ Євген ПОБЕРЕЖНИЙ додав, що проведення місцевих виборів в березні 2006 року на основі пропорційного принципу також не сприяло структуризації політичних партій на місцях. «Скоріше, навіть навпаки. Звичайним явищем стало висунення 5-6 кандидатів від однієї партії. В Кіровограді БЮТ представляють 6 кандидатів, СПУ і Партію регіонів – 3, НСНУ – 2. При цьому представники однієї партії можуть бути найбільш явними конкурентами. Також спостерігається тенденція, що більшість серйозних кандидатів, як правило, прагнуть відмежуватися від партій взагалі й не використовувати в агітації свою партійну приналежність», - сказав Є.ПОБЕРЕЖНИЙ.

Як повідомляв УНІАН, повторні вибори міського голови Черкас призначені на 5 листопада, мерів Кіровограда, Полтави і Чернігова - на 26 листопада.

На посаду міського голови в Кіровограді претендують 36 кандидатів, в Полтаві – 12, в Чернігові – 45, Черкасах – 23 кандидати.