Організація “Трансатлантичні партнери проти СНІДу” (ТППС) наголошує на необхідності впровадження національної стратегії боротьби з ВІЛ для запобігання поширення ВІЛ/СНІДу серед жінок та дітей.

Як повідомила сьогодні на прес-конференції в УНІАН директор програм ТППС в Україні Тетяна БІЛИК, про це йдеться у спеціальній доповіді “Епідемія ВІЛ/СНІДу серед жінок та дітей: ситуаційний аналіз та рекомендації уряду України”.

Презентуючи доповідь, Т.БІЛИК зауважила, що цей документ підготовлено ТППС та експертами у сфері ВІЛ/СНІДу. Доповідь пропонує ситуаційний аналіз, рекомендації, статистику і прогнози для посадовців та законодавців. В документі наголошується на необхідності вирішення проблеми швидкого поширення ВІЛ серед дітей і жінок. “Це унікальна доповідь для людей, що ухвалюють рішення, та усіх, хто не байдужий і також працює у цьому напрямку”, - сказала вона.

Відео дня

За її словами, висновки, наведені у доповіді, будуть презентовані представникам уряду, у тому числі Міністерству охорони здоров’я, Міністерству у справах сім’ї, молоді та спорту, Українському Центру профілактики та боротьби з ВІЛ/СНІДом, Верховній Раді України, а також недержавним організаціям, які ведуть боротьбу з епідемією ВІЛ/СНІДу.

Т.БІЛИК повідомила, що рекомендації, наведені у доповіді, включають: розробку чіткої стратегії профілактики поширення ВІЛ серед жінок та дітей; забезпечення доступу до лікування та огляду для ВІЛ-позитивних жінок та їхніх дітей, моніторинг та оцінку заходів, які здійснюються у сфері ВІЛ/СНІДу; створення нормативно-правової бази, яка б відповідала міжнародним стандартам. Документ розроблявся 9 місяців.

Вона підкреслила, що для ефективного запобігання швидкому поширенню ВІЛ серед жінок і дітей необхідно вжити негайних заходів та реалізувати розроблені рекомендації для посадовців у найближчі 12 місяців.

Т.БІЛИК констатувала, що в Україні стрімкими темпами зростає кількість дітей та жінок які живуть з ВІЛ/СНІДом. “Ми сподіваємось, що ця доповідь врятує більш ніж одне життя. Уряд повинен взяти під контроль розробку єдиної національної стратегії, яка передбачить баланс заходів з профілактики і лікування ВІЛ, також забезпечить громадській контроль цих заходів”, - наголосила вона.

Довідка УНІАН. В Україні з 1987 року станом на 1 червня 2006 року офіційно зареєстровано 88 тисяч 439 ВІЛ-позитивних людей, серед них – 10 тисяч 977 дітей. Щомісяця через мережу спеціалізованих лікувально-профілактичних установ реєструється понад 1135 нових випадків інфікування. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих відноситься до вікової групи від 20 до 39 років

“Трансатлантичні партнери проти СНІДу” – незалежна неурядова організація, яка мобілізує політичні, громадянські, наукові та економічні ресурси північноамериканських, європейських і євразійських партнерів у боротьбі проти поширення ВІЛ/СНІДу у Росії, Україні та сусідніх країнах.