ТОВ «Українська група «Капітал» - компанія-посередник, що надає послуги населенню при покупці товарів у кредит, - звинувачує правоохоронців у тиску на їх бізнес.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили представники компанії «УГ «Капітал».

За їх даними, перша кримінальна справа проти «УГ «Капітал» була відкрита два роки тому у Вінниці. На початку 2006 року, через скарги учасників програми кредитування, були порушені кримінальні справи за фактом шахрайства, привласнення майна, порушення порядку ведення підприємницької і банківської діяльності в Луганську, Харкові (травень 2006 р.) і в Ужгороді (серпень 2006 р.). Відразу ж після відкриття кримінальних справ були заблоковані рахунки регіональних офісів УГ «Капітал», на яких знаходяться кошти учасників програми, бажаючих купити товари на виплату.

Відео дня

Як повідомила директор «УГ «Капітал» Ольга МЕЛЬНИК, на її адресу від правоохоронців надходили погрози, її просили виїхати за кордон, щоб можна було безперешкодно розпоряджатися коштами компанії.

Юрист компанії Дмитро НИЖНИК продемонстрував журналістам платіжну відомість на суму в 55 тис. грн., яка в серпні цього року була переведена на рахунок Всеукраїнського доброчинного фонду «Сварог» у Харкові. За словами юриста, пожертвування було зроблене «на переконливе прохання харківських правоохоронців».

О.МЕЛЬНИК вважає, що правоохоронні органи трактують дії компанії, як незаконні через особистої вигоди і прогалини в законодавстві. «Окремі правоохоронці, які вбачають свій інтерес, незаконно порушують кримінальні справи і закривають рахунки компанії. На рахунках компанії близько 6 млн. грн., і це приваблює чиновників», - заявила вона.

Представник керівництва «УГ «Капітал» Олександр БЄЛОШКУРСЬКИЙ у свою чергу повідомив, що діяльність компанії підпадає під визначення «фінансові послуги», проте компанія працює без ліцензії, оскільки в законодавстві подібний вид послуг не визначений. Відповідно, Держфінпослуг не має можливості контролювати роботу УГ «Капітал». При цьому О.БЄЛОШКУРСЬКИЙ зазначив, що компанія готова надати свої документи для перевірки всім контролюючим органам. Він також заявив, що на правоохоронні органи, які блокують рахунки УГ «Капітал», компанія має намір подавати до суду, вимагаючи відшкодування матеріальної і моральної шкоди.

Як відзначили представники компанії, через публікацій в ЗМІ, де УГ «Капітал» порівнювали з «Елітою-центр» і «пірамідою», різко збільшилася кількість людей, котрі бажають розірвати договори і одержати свої товарні ордери. «УГ «Капітал» одержала близько 20 судових позовів від фізичних осіб з Ужгорода, Луганська, Києва, Керчі.

За даними УГ «Капітал», на сьогодні працює близько 70% офісів компанії, закриті центри в Луганську, Харкові, Ужгороді, Чернігові і Конотопі. Учасникам програми кредитування з цих регіонів представники компанії радять звертатися з будь-яких питань у центральний офіс у Вінниці або в найближчі відкриті консультаційні центри.

Довідка УНІАН. ТОВ «УГ «Капітал» надає посередницькі послуги населенню і підприємствам з придбання товарів на виплату. За словами директора компанії, «це альтернатива банківському кредитуванню і кредитним союзам». Громадяни, заплативши 8% від суми за послуги компанії, мають можливість придбати будь-який товар на території України.

У компанії працює близько 200 чоловік, які обслуговують 60 консультаційних центрів у 39 містах України. Центральний офіс «УГ «Капітал» знаходиться у Вінниці. За 2,5 роки існування компанії її клієнтами стали близько 8 тис. чоловік. Близько 500 чоловік одержали товарні ордери.