Незалежна галузева профспілка енергетиків вимагає від Національної комісії з регулювання електроенергетики (НКРЕ) до 1 грудня підвищити зарплатний коефіцієнт в галузі до 1,3 від середньої зарплати в промисловості України. Про це заявив голова Центральної Ради Незалежної галузевої профспілки енергетиків України Валерій ПОГОРЄЛИЙ на прес-конференції в УНІАН.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, у випадку, якщо ці вимоги не будуть виконані, профспілка може розпочати страйк.

В.ПОГОРЄЛИЙ повідомив, що 13 енергопоставляючих компаній готові підтримати акцію протесту. Страйк полягатиме в тому, що на кожну аварію обленерго реагуватимуть відключенням, пояснив він.

Відео дня

В.ПОГОРЄЛИЙ зазначив, що рішення про початок страйку буде ухвалене в тому випадку, якщо НКРЕ не перегляне тарифну сітку для енергетиків протягом місяця. Він також повідомив, що 24 жовтня о 10.00 представники галузі мають намір пікетувати НКРЕ.

За його словами, зараз середня зарплата працівників енергосектору становить 1 тис. грн. на місяць.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні член НКРЕ Сергій ДУНАЙЛО повідомив, що комісія має намір сьогодні представити Профспілці енергетиків нову методологію розрахунків фонду оплати праці в енергосекторі.

На початку цього тижня на колегії Мінпаливенерго міністр палива і енергетики Юрій БОЙКО поінформував, що 23 жовтня міністерство проведе спеціальну нараду з питання низьких заробітних плат працівників обленерго і облгазів. Ю.БОЙКО дав доручення першому заступникові голові Мінпаливенерго Вадиму ЧУПРУНУ провести консультації з НКРЕ.

У березні цього року Центральна Рада Незалежної профспілки енергетиків України звернулася до Президента України Віктора ЮЩЕНКА з проханням доручити НКРЕ переглянути тарифну політику в галузі з урахуванням підвищення ставок зарплат на 25%, що було зроблено в 2005 році.

За даними профспілки, в 2004 році середня зарплата працівників АЕС України становила 1825 грн., ТЕС - 997 грн., ГЭС - 1393 грн., НЕК «Укренерго» - 1079 грн., в енергопоставляючих компаніях - 810 грн.