Політики та представники громадськості обговорили проект “Здорова політика” на 2007 рік, який здійснюється за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

Засідання круглого столу відбулося сьогодні в УНІАН.

Виконавчий директор “Відкритого інституту громадського здоров’я” Денис ПОЛТАВЕЦЬ зазначив, що сьогодні в Україні не визначені політичні пріоритети реформування системи охорони здоров’я. За його словами, необхідно, щоб громадські організації та засоби масової інформації створили “механізм, який відстежуватиме дії законодавчої і виконавчої влади в сенсі перетворень, які плануються в охороні здоров’я”.

Відео дня

У свою чергу народний депутат України, член фракції “Наша Україна” Лілія ГРИГОРОВИЧ повідомила, що до Верховної Ради внесено законопроект “Про загальнообов’язкове медичне страхування та фінансування системи охорони здоров’я”. Народний депутат також зазначила, що готується повторне подання до Конституційного Суду щодо трактування статей 45-49 Конституції України, де йдеться про надання медичної допомоги громадянам України. “Ми хочемо ще раз уточнити у Конституційного Суду, що таке медична допомога та медична послуга. Бо змінилися обставини, і зараз ми країна з ринковою економікою” ,- пояснила вона.

Зокрема, виконавчий директор школи охорони здоров’я Олег ПЕТРЕНКО вважає, що законопроект “Про загальнообов’язкове медичне страхування та фінансування системи охорони здоров’я”, крім позитивних зрушень, несе в собі певні застереження. “Він (законопроект – УНІАН) сповідує модель обов’язкового цивільно-правового медичного страхування, яка не завжди відповідає поняттю соціального спрямування”, - сказав він.