Народні депутати від Партії регіонів наголошують на необхідності ухвалення нових законів щодо захисту регіональних мов та мов меншин в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН заявили народні депутати Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО та Владислав ЗАБАРСЬКИЙ, які є членами Комітету Верховної Ради з питань правосуддя.

Вони наголосили на необхідності вирішення існуючої мовної проблеми в Україні, зокрема, прийнятті низки відповідних законів, які забезпечать неукраїнцям, що проживають компактно на території України, а також українцям, але які вважають за рідну не українську мову, вільно використовувати рідну мову, слухати та дивитись телепередачі цією мовою.

Відео дня

В.КОЛЕСНІЧЕНКО зазначив, що Україна є поліетнічною, а отже і багатомовною. Зокрема, у південно-східних регіонах значною мірою розповсюджена російська мова, яку переважна більшість громадян України, що мешкають в цих регіонах, вважають рідною. Проте, за його словами, на таку обставину не зважає держава, намагаючись сформувати державницький україномовний поступ.

Як конкретний приклад цього В.КОЛЕСНІЧЕНКО навів місто Севастополь, де з липня Севастопольською регіональною держтелерадіокомпанією припинено трансляцію радіопередач російською мовою, оскільки Національна рада з питань телерадіомовлення не видала РДТРК відповідну ліцензію.

Нацрада з питань телерадомовлення, за його словами, сьогодні є “політичною інквізицією, яка розпеченим залізом випалює російську мову в Україні”.

Народний депутат поінформував, що навесні ц.р. у ході перевірки Нацрадою було встановлено, що Севастопольське радіо порушує ліцензійні умови у пункті транслювання реклами – тексти звучали російською мовою. Через це Нацрада не поновила ліцензію Севастопольської РДТРК на проводове мовлення і до цього часу без пояснення причин не видає нову ліцензію, хоча з боку телерадіокомпанії демонструється повна готовність дотримуватися вимог.

В.КОЛЕСНІЧЕНКО вважає, що дві години, що мала РДТРК на проводове мовлення, повинні використовуватись регіональним радіо для потреб регіону, а саме звучати російською мовою, оскільки решта часу на радіо звучить українська мова. Але й ці дві години Нацрада вимагає розділити порівну на російськомовну та україномовну трансляції. Це, за його словами, є порушенням Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, що ратифікована Україною, адже в Севастополі проживає 96% громадян України, які під час перепису 2001 р. зазначили, що рідною мовою для них є російська.

Народний депутат вважає, що цілодобове мовлення українською, а саме так зараз відбувається на проводовому радіо Севастополя, є кричущим порушенням прав людини щодо мовного питання.

В.КОЛЕСНІЧЕНКО зазначив, що в Україні, яка ратифікувала Європейську хартію по регіональним мовам та мовах меншин, до цього часу не напрацьовані нормативні акти, які дозволили б її реалізувати. За його словами, залишається невиписаним, як регіонам захистити своє право спілкуватися, розвивати та захищати свою рідну мову.

“Якщо ми сьогодні не зможемо забезпечити, а, перш за все, поставити на місце Нацраду і розібратися з її діяльністю, захистити права людей, то ми можемо вийти на дуже серйозний конфлікт, який і так зараз поставив країну на межу розколу. В результаті це може призвести до дуже серйозних політичних деформацій нашої держави”, - сказав він.

Таким чином, зазначив народний депутат, найближчим часом необхідно прийняти новий розширений закон щодо реалізацію закону про ратифікацію хартії про мови, оскільки на сьогодні цей механізм відсутній. Це забезпечить розширення прав захисту регіональних мов, їх державний захист та підтримку.

В.КОЛЕСНІЧЕНКО зазначив, що у випадку, якщо найближчим часом парламент України та політичні діячі не зможуть знайти консенсусу в забезпеченні реального захисту прав російськомовного населення, відсоток якого становить близько 40%, він залишає за собою право разом з іншими депутатами звернутися до Європарламенту з тим, щоб на наступний рік було посилено моніторинг по відношенню до України у питаннях дотримання прав людей.

У свою чергу В.ЗАБАРСЬКИЙ поінформував, що на сьогодні на обговорення громадськості винесено проект Концепції державної мовної політики. Але при цьому він наголосив, що “Концепцією його назвати важко. Концепція - за загальний підхід, це система норм та понять. Тут же ми маємо набір нормативних настанов”. Але найбільше вразило депутата те, що цей документ передбачає створення структурного підрозділу при Міністерстві юстиції, який буде займатися питаннями державної мовної політики, до функцій якого вписано своєчасне виявлення порушень мовного законодавства і попередження їх розповсюдження. А, крім того, цей підрозділ має ініціювати питання про дисциплінарну, адміністративну, судову відповідальність винних у порушенні законодавства щодо української мови.