У прес-конференції 17 жовтня в УНІАН беруть участь народні депутати України  Вадим Колесніченко, Юрій Болдирєв та Владислав Забарський

Мовне питання в Україні стоїть гостро. Наша держава за історичним розвитком є державою поліетнічною, а отже і багатомовною. Зокрема, у південно-східних регіонах значною мірою розповсюджена російська мова, яку переважна більшість громадян України, що мешкають у цих регіонах, вважають рідною. Проте на таку обставину не зважає політика держави, намагаючись сформувати державницький україномовний поступ. На високих політичних рівнях, з одного боку, декларуються:

- повага до прав людини, зокрема, до права вільно спілкуватися рідною мовою (мовою меншини), навчатися на цій мові,

Відео дня

- повага до національних і культурних надбань і потреб громадян України, які не є українцями за національністю.

Проте на практиці відбуваються речі, які навряд чи можна вважати проявом демократичної і толерантної політики держави по відношенню до інтересів і мовних потреб меншин, що купно проживають на території України. Зокрема, росіян та російсько-мовних українців.

Конкретним прикладом того, що права на спілкування та вживання російської рідної мови позбавлені останнім часом жителі Севастополя, є той факт, що з липня вони позбавлені можливості слухати радіопередачі російською мовою через те, що Севастопольська  регіональна держтелерадіокомпанія не отримала відповідну ліцензію від Національної Ради України з питань телерадіомовлення. Свого часу – а саме, навесні поточного року, у ході перевірки Нарадою було встановлено, що Севастопольське радіо порушує ліцензійні умови у пункті транслювання реклами – тексти звучали російською мовою. Через це Нацрада не поновила ліцензію СРДТРК на проводне мовлення і уже протягом вересня і жовтня без пояснення причин не видає нову ліцензію, хоча з боку телерадіокомпанії Севастополя виказується повна готовність дотримуватися букви закону і виконувати вимоги ліцензії.

Народний депутат України Вадим Колесніченко вважає, що 2 години 15 хвилин, що мала СРДТРК на проводне мовлення, повинні використовуватись регіональним радіо відповідно до потреб регіону, а саме – звучати російською мовою, оскільки решта часу на радіо звучить українська мова. Але і ці дві години Нацрада вимагає розділити порівну на російськомовну трансляцію та україномовну. Це є порушенням Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, що ратифікована Україною. Адже у Севастополі проживає понад 96% громадян України, які під час перепису 2001 р. зазначили, що рідною для них мовою є російська. Народний депутат вважає, що цілодобове мовлення українською мовою, а саме так відбувається нині на проводному радіо Севастополя, є кричущим порушенням прав людини щодо мовного питання.