Голова Наглядової ради ВАТ «Житомирхліб» Олексій ЛУЦАК заявляє про рейдерське захоплення підприємства, що негативно позначиться на ринку хліба в області.

Як повідомив А.ЛУЦАК на прес-конференції в УНІАН, у серпні три хлібозаводи компанії захопила рейдерская група, що представляється новими власниками підприємства. На сьогодні один із заводів практично зупинився, друге підприємство передане в оренду, працює, фактично, тільки третій завод. Власник контрольного пакета акцій - корпорація «Гудвіл», якій належить 90,7% акцій «Житомирхлібу», усунена від управління власністю.

За словами А.ЛУЦАКА, на підприємствах компанії за останні два місяці виробництво хлібобулочних виробів скоротилося на 20%, що негативно відбивається на ринку хліба в Житомирі й області.

Відео дня

«Інші підприємства (хлібозаводи) в області є, але вони не зможуть забезпечити потребу», - зазначає він.

А.ЛУЦАК також повідомив, що у вересні і жовтні на 20% була підвищена ціна на продукцію компанії в Житомирі й області.

З приводу того, хто зробив рейдерську атаку на підприємство, А.ЛУЦАК повідомив, що «це ті ж самі люди, які два роки тому захопили підприємства «Дніпромлин», та сама рейдерська компанія, очолює яку людина з Росії, професійний рейдер». «Він вважає себе акціонером, вважає себе власником підприємства, але жодних документів, які б підтверджували відношення цієї людини до «Житомирхлібу», немає», - заявив А.ЛУЦАК.

За його інформацією, «юрист із Дніпропетровська, який працює начебто за дорученням, який брав активну участь в захопленні підприємства «Дніпромлину», він теж зараз постійно знаходиться на підприємстві «Житомирхліб».

При цьому А.ЛУЦАК наголосив, що «ПАРШИНУ не належить жодного відсотка акцій компанії».

Щодо того, які бізнес-структури зробили рейдерську атаку, А.ЛУЦАК сказав: «Вони працюють професійно. Для того, щоб називати конкретно, я повинен мати при собі всі факти. Схема у нас є, і хто це, ми знаємо, але, на жаль, я не можу назвати».

Голова адвокатського об`єднання «Національне об`єднання адвокатів» Олег ПАЛАМАРЧУК, який представляє інтереси “Житомирхлібу”, повідомив, «технології рейдерства і захоплення підприємств вже давно відпрацьовані. Підкуп керівного складу підприємства, ініціація позовних вимог різних розмірів у судових інстанціях, як від імені керівництва, так і акціонерів, порушення кримінальної справ стосовно акціонерів, які володіють контрольним пакетом акцій. Ці всі ознаки знайшли своє віддзеркалення в цій ситуації (з ВАТ «Житомирхліб» - УНІАН)».

Щодо вартості компанії А.ЛУЦАК повідомив, що ринкова вартість аналогічного підприємства перевищує 70-80 млн. грн.

Він також наголосив, що за останні два місяці значно зросла заборгованість - через недавно створені приватні підприємства «зливаються кошти» компанії. «Росте кредиторська заборгованість, не платиться ні банкам, ні постачальникам сировини, не сплачуються комунальні послуги, не платиться нічого. Тобто, росте кредиторська заборгованість, доводиться підприємство до банкрутства», - заявив А.ЛУЦАК.

А.ЛУЦАК звернувся до керівництва країни, Президента України Віктора ЮЩЕНКА, прем`єр-міністра України Віктора ЯНУКОВИЧА, народних депутатів із тим, щоб вони захистили компанію від атак рейдерів, зазначивши, що ця проблема останнім часом дуже актуальна для українських підприємств. «За останні півтора роки сотні українських підприємств зазнали рейдерських атак, потрапили під цей економічний тероризм», - підкреслив він.

Довідка УНІАН. ВАТ «Житомирхліб» - один із найбільших виробників хлібобулочних виробів в області, займає близько 80% ринку хлібобулочних виробів області.

За даними Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку, 90,7% акцій ВАТ «Житомирхліб» володіє ТОВ «Корпорація «Гудвіл».

За підсумками діяльності 2005 р. прибуток ВАТ «Житомирхліб» склав 12 млн. грн.

Сьогодні, 13 жовтня, прем`єр-міністр В.ЯНУКОВИЧ заявив, що Кабінет Міністрів узяв під контроль проблеми, пов`язані з рейдерством на українських підприємствах, і вважає їх наслідком недосконалості законодавства. «Це питання пов`язане з недосконалістю законодавства. Ми працюємо над тим, щоб поставити законодавчі бар`єри і не допускати цих процесів», - сказав він.

Голова Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Анатолій БАЛЮК повідомив, що уряд планує створити спільну групу з боротьби з рейдерством. Робочу групу очолить віце-прем`єр-міністр, до її складу ввійдуть представники силових структур, Держкомісії з цінних паперів та інші.

А.БАЛЮК зазначив, що створювана робоча група здійснюватиме «конструктивні, послідовні, а іноді й жорсткі дії» проти спроб рейдерства в Україні».

УСПП підтримує пропозиції зі створення позавідомчої робочої групи з проблем рейдерства і працюватиме в її складі. Зокрема, УСПП підтримує вдосконалення законодавства в даному питанні, введення кримінальної відповідальності за рейдерство. На даний час ведеться робота з обмеження юрисдикції судів у зв`язку з їх територіальним розміщенням - щоб суд у Львівській області не розглядав проблеми в Луганській області.

Як повідомив голова УСПП Анатолій КІНАХ, УСПП має безліч матеріалів, зокрема, щодо конкретних фірм, прізвищ і судів, які займаються або якимсь чином підтримують рейдерство. Всі ці матеріали будуть направлені в компетентні органи.