Скасування пільг зі сплати ПДВ для виробників молока стане сильним ударом по галузі.

Як передає кореспондент УНІАН, таку думку висловив сьогодні на прес-конференції в УНІАН народний депутат, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики і земельних відносин Василь СІЛЬЧЕНКО.

Він зазначив, що з початку 2007 року згідно з проектом закону про держбюджет закінчується дія пільг зі сплати ПДВ для виробників молока і м`яса. «Відміна нульової ставки ПДВ завдасть удару, в першу чергу, по виробниках молока, серед яких найбільш незахищеними є індивідуальні господарства», - заявив він.

Відео дня

За словами народного депутата, якщо парламентарії ухвалять рішення про відміну пільг, податковий прес для виробників становитиме близько 3 млрд. грн., «який аграрії сьогодні не можуть витримати».

В.СІЛЬЧЕНКО повідомив, що парламентаріями підготовлено законопроект, яким пропонується ще на один рік – до 2008 - продовжити пільгову ставку ПДВ. Крім того, впродовж півроку уряду необхідно підготувати основу для переходу на новий рівень сплати ПДВ. Як вважає голова Асоціації “Укрмолпром” Василь БОНДАРЕНКО, «цей перехід має бути плавним, не можна сьогодні відмовлятися від селянина».

За словами В.СІЛЬЧЕНКА, більше 20 депутатів-аграріїв із різних фракцій мають намір просвітити парламентаріїв щодо негативних наслідків, які можуть виникнути в результаті ухвалення держбюджету в існуючому вигляді (щодо пільг з ПДВ для аграріїв).

Як відзначив керівник підприємства - переробника молока Вячеслав РЕКОВ, в результаті відміни пільг закупівельні ціни на молоко можуть знизитися на 20%. При цьому, на його думку, удар відчують головним чином невеликі господарства, що мають по 1-2 корови, поголів`я корів за результатами року може впасти на 15-20%. Водночас, на його думку, якщо проблема не буде розв`язана, ціни на молоко в магазинах поки що утримуватимуться, проте до кінця року зростуть, «але, на скільки, сказати складно».

«Другого удару, враховуючи заборону на імпорт молочної продукції до Росії, галузь не зможе витримати», - вважає він.

Таким чином, як наголошувалося на прес-конференції, пропонується зберегти існуючий рівень дотацій шляхом продовження до 1 січня 2008 року “сільськогосподарських пільг” з ПДВ у частині, що стосується операцій з продажу молока, і запровадити механізм додаткових виплат із державного бюджету виробникам молока всіх категорій. Крім того, пропонується доручити Міністерству аграрної політики України за період до 2008 року розробити і узгодити з Верховною Радою загальнодержавну програму розвитку і підтримки виробництва молока і м`яса великої рогатої худоби.

Довідка УНІАН. Проект Закону про Державний бюджет на 2007 рік “передбачає оподаткування операцій з продажу (поставки) сільськогосподарським підприємством сільськогосподарської продукції за ставкою податку 12 відсотків”. Натомість підприємствам, що здають продукцію, запропонована посилена держпідтримка.

Учасники ринку відзначають принципові вади таких нововведень:

Значно збільшена “орбіта” руху коштів від держави до здавальників молока, що погіршує надійність цієї схеми. Зараз, при “нульовому” ПДВ, операторами державної підтримки виробників молока є переробники. Вони повністю (на 96-98%% впродовж останніх років) перераховують здавальникам суми дотацій за продане молоко.

Відсутність досвіду держави в обслуговуванні таких великих проектів. Адже молоко здають понад 1 млн. сімей. І для підтримки нормального виробничого циклу гроші їм слід перераховувати кожні десять днів.