Всеукраїнська громадська організація «Коаліція захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю» вимагає від керівництва України забезпечити для осіб із психічними проблемами такі ж права, які існують для людей з фізичними проблемами.

Про це йшлося сьогодні на прес-конференції в агентстві УНІАН, організованій спільно з Міністерством праці та соціальної політики України, Національним педагогічним університетом ім.Драгоманова, міжнародним благодійним фондом "Крок за кроком", благодійним товариством "Джерела" до Всесвітнього дня охорони психічного здоров’я, який відзначається 10 жовтня.

Виконавчий директор Коаліції захисту прав інвалідів та осіб із інтелектуальною недостатністю Раїса КРАВЧЕНКО зазначила, що традиційно завтра до Києва приїдуть представники 56 організацій інвалідів з усіх регіонів України, щоб обговорити актуальні питання і провести діалог з владою.

Відео дня

Вона повідомила, що завтра на Дні уряду у Верховній Раді планується обговорити Державну програму професійної реабілітації та зайнятості осіб з фізичними обмеженнями. За словами Р.КРАВЧЕНКО, останні 5 років держава надавала кошти на розвиток системи професійної реабілітації і зайнятості осіб з фізичними обмеженнями, але повністю проігноровано питання реабілітації та зайнятості осіб із психічними проблемами і людей з розумовою відсталістю. При цьому вона нагадала, що в Україні таких людей 284 тисячі, з них 88 тисяч мають статус інвалідів.

Більше того, сказала Р.КРАВЧЕНКО, на завтра до парламенту не запрошена жодна громадська організація, яка представляє інтереси людей з розумовою відсталістю або психічними розладами.

За її словами, Коаліція звернулася до профільних комісій та комітетів ВР з вимогою, по-перше, при розробці документів національного рівня стосовно політики соціального захисту інвалідів обов’язково враховувати проблеми людей із психіатричними діагнозами та розумовою відсталістю. По-друге, сказала вона, представники громадських організацій наголошують на необхідності розробки Кабінетом Міністрів окремої програми створення системи зайнятості осіб з психічними проблемами та розумовою відсталістю.

“По-третє, - зауважила Р.КРАВЧЕНКО, - слід звернути увагу на таке протиріччя у законодавстві: стаття 19 Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів” передбачає 4-відсоткову квоту робочих місць для інвалідів. Разом з тим, стаття 5 Закону “Про психіатричну допомогу” передбачає квоту у квоті - квоту робочих місць для інвалідів з психіатричними діагнозами. Немає жодного нормативного акту, який би регулював надання роботи для людей з психіатричними проблемами”.

Р.КРАВЧЕНКО також повідомила, що 9-11 жовтня у Києві пройде науково-практична конференція “Питання якості життя людей з розумовою відсталістю в Україні”. За інформацією виконавчого директора Коаліції, передусім, її учасники приділять увагу питанням опіки над людьми з розумовою відсталістю.

“Сьогодні, якщо Міністерство праці та соціальної політики і Міносвіти йдуть назустріч нашим дітям – ініціювали розробку Концепції соціальної адаптації людини з розумовою відсталістю, ініціюють заходи щодо інклюзивної освіти, то з боку Міністерства охорони здоров’я та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту ми не бачимо тих зусиль, які б показували їх увагу до людей з розумовою відсталістю”, - зазначила Р.КРАВЧЕНКО. За її словами, зараз діє довга процедура оформлення опіки, яка є однаковою і для матері, і для сторонньої людини, неналежним також є стан опіки.

“Нас непокоїть те, що по 7 сотень людей недієздатних перебувають під опікою керівника інтернату. Опікунські ради допускають зловживання майнові – квартири дітей з психічною недостатністю, у яких помирають батьки, продаються легко за копійки, а діти опиняються на вулиці”, - сказала Р.КРАВЧЕНКО.

У свою чергу засновник громадської організації “Асоціація психіатрів України” Семен ГЛУЗМАН повідомив, що з моменту створення асоціації при ній діє група по захисту прав психічно хворих.

“Основними клієнтами бувають саме психічно хворі діти або діти з розумовою відсталістю, які виростають і залишаються без батьків. Саме вони найчастіше зазнають насилля з боку або організованої злочинної групи, або конкретних людей. У них забирають майно, квартири, тому що вони безпомічні, як правило, добрі, спокійні люди і довірливі”, - підкреслив С.ГЛУЗМАН.

При цьому він зазначив, що захистом все ж мають займатися професійні юристи, але за час роботи групи “жодного разу не було дзвінків чи листів з прокуратури чи Міністерства юстиції, тобто з тих місць, де мають бути більш стурбовані такими проблемами, ніж ми”.

“Проблеми цих особливих дітей необхідно вирішувати, бо необхідно навчити їх жити разом з нами”, - наголосив психіатр. Одним з найбільш серйозних аргументів для цього, на його думку, є економічний, оскільки перебування протягом всього життя розумово відсталих дітей в інтернаті коштує платнику податків набагато більше, ніж перебування у новаційних формах, які діють на Заході.

“Я сподіваюсь, що наша влада, незалежно від її кольору, почує цей аргумент і зрозуміє, що бюджет необхідно економити. Тоді, можливо, інтернатів стане менше, а можливостей для цих дітей буде більше. І тоді ми, ймовірно, станемо більш багатою країною”, - сказав С.ГЛУЗМАН.