Українська компанія Wnet (Київ) переходить до світової моделі відносин з усіма операторами. Про це повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН керівник компанії Wnet Олексій КЛЕЩЕВНИКОВ.

Як передає кореспондент УНІАН, за його словами, вже «у середині цього року стало очевидним, що ринок інтернет-послуг в Україні потребує оздоровлення, необхідний якісно новий формат побудови взаємовідносин між основними фігурами ринку».

Зокрема, О.КЛЕЩЕВНИКОВ зазначив, що впродовж останніх двох років компанія Wnet є одним із великих, а останнім часом і найбільшим генератором трафіку в Україні, який досягає 2 Гбіт/с (при загальному обсязі 4 Гбіт/с), в той же час поточні правила взаємодії в київській точці обміну трафіком UA-IX почали стримувати розвиток компанії Wnet. За словами О.КЛЕЩЕВНИКОВА, компанія зіткнулася з великими втратами трафіку – до 10% і більше при роботі через точку обміну трафіком UA-IX. При цьому, сказав він, компанія не змогла, згідно з правилами UA-IX, організовувати паритетні канали для окремих операторів через точку обміну трафіком. О.КЛЕЩЕВНИКОВ також зазначив, що UA-IX не змогла забезпечити для компанії технічну можливість проходження збільшеного трафіку. «Поточні правила взаємодії в UA-IX почали стримувати розвиток компанії», - наголосив він.

Відео дня

За даними О.КЛЕЩЕВНИКОВА, компанія Wnet неодноразово зверталася до адміністрації UA-IX і технічних служб із проханням щодо розв’язання цих проблем. «Оскільки адекватної відповіді так і не було одержано», - зазначив він, - компанія Wnet була вимушена відключити порт для недопущення порушень правил UA-IX і перейти до «світової» моделі відносин з усіма операторами».

За словами О.КЛЕЩЕВНИКОВА, «нічого екстраординарного не відбулося». Він упевнений, що це послужить «каталізатором для процесу перетворення всього ринку Інтернет України у бік прийняття загальносвітових стандартів». На думку О.КЛЕЩЕВНИКОВА, результатами таких змін у майбутньому стане істотне збільшення привабливості виділених каналів великих ємностей для бізнес-сегменту, виробники і генератори контенту, в т.ч. і ЗМІ, отримають можливість стати рівноправними учасниками світового ринку Інтернет, домашні користувачі зможуть скористатися дешевими необмеженими тарифами.

Водночас О.КЛЕЩЕВНИКОВ наголосив, що він виступає за збереження UA-IX. «Нас влаштовує існування UA-IX», - сказав він. На думку О.КЛЕЩЕВНИКОВА, якщо UA-IX зникне, це відкине ринок на 5-7 років назад. При цьому він наголосив, що загроза такого сценарію розвитку існує, у випадку, наприклад, виходу з UA-IX перших п`яти найбільших компаній, на які припадає 80% трафіку через UA-IX. На його думку, такі проблеми у великих учасників UA-IX можуть виникнути вже через три місяці.

Коментувати причини поведінки адміністрації UA-IX, що призвело до закриття порту на UA-IX в компанії Wnet, О.КЛЕЩЕВНИКОВ не став, зазначивши лише, що така точка обміну трафіку «повинна бути нейтральною» і до її управління “не повинні залучатися особи, аффільовані з іншими учасниками ринку».

О.КЛЕЩЕВНИКОВ також наголосив, що у разі розв’язання виниклих проблем - як між компанією Wnet і UA-IX, так і загальних - компанія Wnet готова продовжувати працювати в цій точці обміну трафіку. Поки ж вона обмінюється трафіком прямими каналами з іншими компаніями.

Довідка УНІАН. Заснована в 1999 році як Інтернет-провайдер, компанія Wnet за час свого існування значно розширила поле діяльності стала багатопрофільним IP-оператором зв`язку і одним із ключових гравців на ринку телекомунікаційних послуг України. Результатом стрімкого розвитку Wnet стала побудова власної IP/MPLS мережі, що охоплює більш як 15 регіонів України, і забезпечення її потужними зарубіжними каналами. Інфраструктура компанії також включає понад 60 паритетних каналів.