У разі проведення референдуму з питання вступу України в НАТО, “за” вступ до Альянсу мають намір проголосувати 21,5%, а “проти” – 60,2% українців.

Про це свідчать результати опитування Центру соціальних досліджень «Софія», обнародуваного сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

Окрім цього, практично три чверті (73,4%) опитаних – переконані, що ухвалювати рішення про вступ України в НАТО повинні українські громадяни на Всенародному референдумі.

Відео дня

Готовність проголосувати за вступ України в НАТО найчастіше демонстрували жителі Заходу країни, а проти вступу – жителі Донбасу і Криму.

Наголошується, що прихильники вступу України в НАТО свою позицію пояснюють, перш за все, тим, що приєднання до Організації Північноатлантичного договору дасть гарантії безпеки України; підвищить міжнародний авторитет України; дозволить укріпити і модернізувати українську армію; прискорить інтеграцію України в Євросоюз.

Водночас, головними мотивами негативного відношення до вступу України в НАТО є: можливість погіршення відносин з Росією і пов`язаних з цим негативних наслідків економічного і неекономічного характеру; уявлення про НАТО, як агресивний блок, що часто веде війни. Зокрема, вступ до Альянсу пов`язують з тим, що Україна буде вимушена брати участь у військових діях і нести відповідні витрати. Зокрема, існують серйозні побоювання, що, приєднавшись до НАТО, Україна стане мішенню для терористів.

У цілому, більше половини опитаних з тією або іншою долею упевненості погодилися, що вступ України в НАТО: погіршить відносини з Росією і Білоруссю; змусить українських солдатів брати участь у військових операціях на користь США; спричинить величезні витрати на оборону; загострить напругу в українському суспільстві; призведе до втрати Україною політичної незалежності.

В дослідженні наголошується, що в масовій свідомості домінують негативні уявлення про НАТО. Про Організацію Північноатлантичного договору найчастіше говорять, як про «агресивний блок, що забезпечує експансію Заходу за допомогою військової сили» і «інструмент впливу США на політичні процеси в світі».

Майже половина (46,1%) опитаних оцінюють діяльність НАТО у сфері забезпечення миру і безпеки в світі і Європі в тією чи іншою мірою негативно («негативно» і «скоріше негативно»), а позитивно («позитивно» і «скоріше позитивно») – в два рази менше (22,1%).

Серед політичних партій, на думку більшості (56,0%) опитаних, активним прихильником вступу України в НАТО є «Народний союз «Наша Україна». Окрім НСНУ найчастіше називали ще і ВО «БАТЬКІВЩИНА» (37,6% згадок). Що стосується активних супротивників вступу України в НАТО, то серед них найчастіше фігурували Партія регіонів (у 49,8% випадках), КПУ (48,5%) і ПСПУ (40,1%).

Серед провідних українських політиків активними прихильниками вступу України в НАТО респонденти називали, перш за все, Президента України Віктора ЮЩЕНКА (вказали 66,1% опитаних), а також лідера парламентської фракції БЮТ Юлію ТИМОШЕНКО (41,4%). Активними супротивниками вступу в НАТО найчастіше називали Віктора ЯНУКОВИЧА (51,7%), Петра СИМОНЕНКА (48,5%), Наталію ВІТРЕНКО (47,6%).

Також наголошується, що у вступі України в НАТО найбільш зацікавлені В.ЮЩЕНКО (55,5%) і США (44,0%).

Опитування проводилося з 9 по 17 вересня 2006 р. Всього було опитано 2010 респондентів у віці 18 років і старших. Вибіркова сукупність – багатоступінчаста випадкова, на останньому етапі – квотна. Вибірка репрезентативна за основними соціально-демографічними ознаками (стать, вік, тип населеного пункту і регіон проживання). Метод проведення опитування – стандартизоване інтерв`ю «лицем до лиця» за місцем проживання респондента (вдома). Опитування проводилося у всіх областях України, АР Крим, Києві й Севастополі (у 128 населених пунктах). Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.