У середині нинішнього року стало очевидним те, що ринок Інтернет-послуг України потребує оздоровлення – причому тимчасові заходи уже вичерпали себе, необхідним є якісно новий формат побудови взаємин між основними фігурами ринку.

Заснована в 1999 році як Інтернет-провайдер, компанія Wnet за час свого існування значно розширила поле діяльності і підійшла до свого семиріччя будучи вже багатопрофільним ІP-оператором зв`язку й одним із ключових гравців на ринку телекомунікаційних послуг України.

Результатом стрімкого розвитку Wnet стала побудова власної ІP/MPLS мережі, що охоплює більше 15 регіонів України і забезпечення її потужними закордонними каналами. Інфраструктура компанії також містить у собі більше 60 паритетних каналів, що є не просто елементами мережі – вони уособлюють стійкі партнерські відносини з іншими учасниками ринку.

Відео дня

Крім того, за такий короткий період нам вдалося сформувати унікальну команду професіоналів, здатну адекватно реагувати на сучасні виклики ІТ-ринку і вести випереджаючі розробки.

Індустрія телекомунікацій – це не тільки індустрія високих технологій, але й унікальний інструмент, направлений на розвиток технологій ведення бізнесу та обслуговування потреб суспільства.

Тому дуже важливо забезпечити безперешкодний розвиток цієї сфери. Українська мережа обміну інтернет-трафіком (UA-ІX) була створена в 2000 році для забезпечення максимальної зв’язності мереж українських провайдерів і організації ефективного обміну трафіком між ними найкоротшими маршрутами, без виходу в закордонні мережі. За роки, що минули з дня заснування мережі обміну, на ринку Інтернет України змінилося якщо не все, то дуже багато, і на даний момент правила участі в UA- ІX перестали влаштовувати більшість її великих учасників.

Для сучасного національного Інтернет-ринку, незалежно від країни, характерна органічна взаємодія трьох складових: 1) зв’язність внутрішніх ресурсів за допомогою національних бекбонів; 2) наявність потужних каналів, що встановлюють коннектівіті національного Інтернет-сегменту зі світовою Мережею та її ресурсами, і 3) осередок національного контенту, який стає цікавим світовому співтовариству.

Національні бекбони, що забезпечують зв’язність усередині країни побудовані окремими компаніями. Розвиток контенту і побудова зовнішніх каналів також вирішується зусиллями окремих компаній, а сама Українська мережа обміну інтернет-трафіком, на жаль, не приймала участі в даному процесі.

UA-ІX фактично стала стримуючим фактором для компаній–локомотивів, що розвивають свою інфраструктуру і вкладають у цю справу величезні ресурси., а її економічна модель повністю не відповідає реаліям ринку – настав час переходити до світової практики міжмережевої взаємодії.

Протягом останніх двох років Wnet є одним із найбільших, а останнім часом і найбільшим генератором трафіку в Україні (близько 2 Гбіт/с при загальній смузі 4 Гбіт/с). Через те, що поточні правила взаємодії в UA-ІX почали стримувати наш розвиток у цьому напрямку, ми неодноразово зверталися до адміністрації й технічних служб мережі із проханням про вирішення існуючих проблем. Оскільки адекватна відповідь так і не була отримана, ми були змушені відключити порт для недопущення порушень правил UA-ІX і перейти до «світової» моделі відносин з операторами.

 

Ми абсолютно впевнені, що це послужить каталізатором процесу перетворення всього ринку Інтернет України. Виходячи з російського досвіду (аналогічні перетворення відбувалися більше 3-х років тому), можна із упевненістю говорити, що результатом таких змін у найближчій перспективі обов`язково стануть:

• Для бізнес-сегменту – істотне збільшення привабливості виділених каналів великих об’ємів, що дозволить зробити Інтернет доступним і ефективним бізнес-інструментом;

• Для виробників і генераторів контенту (в томі числі і ЗМІ) – можливість стати рівноправними учасниками світового Інтернет-ринку і отримати доступ до найсучасніших рішень за прийнятну ціну.

• Для домашніх користувачів – початок довгоочікуваної ери «дешевих анлімів», що дає можливість відчути себе в Мережі дійсно вільними.

Остання теза вже має своє практичне підтвердження – з 1 жовтня на послуги для домашнього користування уведені нові ціни європейського рівня на необмежений доступ – за ті ж гроші, користувачі одержують у 2-3 рази більшу гарантовану швидкість доступу до ВСЬОГО сегменту Інтернет. Нижче представлена зведена таблиця тарифів найбільших гравців ринку:

  Закордон Росія Україна

  1-2М 1М 512Кб 1М 512Кб 256Кб

Німеччина $25         

Великобританія $30         

Москва   $33 $25    

Санкт-Петербург   $71 $33     

Київ       $200  -  -

Київ        - 90$ $50

Київ        -  - $30-вечірній

Київ        -  - $100

Wnet       $60 $50 $40

Також, ми плануємо у 2-3 рази знизити ціни для бізнес-користувачів й операторів із наданням ємностей до 1 Гбіт/с включно.

У цілому для індустрії, усе вищезгадане буде означати виправлення перекосу на ринку, а також формування чіткої і ясної багаторівневої системи продажу послуг інтернет-провайдингу, що давно прийнята в усьому світі – що, у свою чергу, приведе до підвищення адекватності грошових витрат в операторів.

Wnet дивиться тільки вперед і докладає всіх зусиль для якнайшвидшого росту і процвітання телекомунікаційного ринку України. Компанія гідно представляє Інтернет-співтовариство нашої країни на світовій арені і не має наміру зупинятися на досягнутому – впроваджуючи в бізнеси-процеси найсучасніші рішення, що базуються на ІP-технологіях і роблячи нові технології простими і зрозумілими для користувачів.